Предузеће „Електропривреда Републике Српске“ саопштило је да је окончана активност потписивања нових уговора о међусобним односима Матичног предузећа и свих производних предузећа у систему „Електропривреде“, чиме је омогућено да не долази до промјена цијена електричне енергије за домаћинства.

Тиме је Матично предузеће обезбиједило и сопствени портфолио електричне енергије, истакнуто је у саопштењу.

Из „Електропривреде“ су нагласили да је активност потписивања ових нових уговора окончана потписивањем уговора о уређењу међусобних односа о питању јединственог наступа на тржишту електричне енергије са Рудником и Термоелектраном „Гацко“.

„Новим уговорима производним предузећима су обезбијеђени знатно већи приходи
у односу на претходне уговоре из периода 2019-2021“, истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да је систем „Електропривреде Српске“ стабилан и свих пет производних предузећа је погонски спремно и раде у пуном расположивом капацитету.

Из „Електропривреде“ су истакли да је, пратећи ситуацију, покренута интервентна набавка дизел-горива које ће служити као шестомјесечна залиха за електроенергетски систем да производња угља ни у једном моменту не би била доведена у питање.

У саопштењу је наведено да годишње предузеће потроши око 40 милиона КМ само на дизел гориво у два рударска копа Гацко и Угљевик.

„Због укупног раста цијена електричне енергије усљед кризе у Европи која траје годину дана, и украјинске кризе посљедњих дана, врло је важно одржати стабилност рада у термоелектранама и хидроелектранама знајући да је све теже доћи до сировина неопходних за одржавање погонске спремности, али и енергената свих врста“, наведено је у саопштењу.