Краћа радна седмица креше и плате

0
118

Краћа радна седмица први пут је уведена у једној иностраној компанији која послује у БиХ, али та пракса и даље је далеко од домаћих производних погона, гдје је гашење машина на само један дан најскупља ствар у производњи.

Четвородневну радну седмицу, први пут на овим просторима, увела је групација “ МанпоњерГроуп” југоисточна Европа и то не само за раднике у БиХ, већ и у Хрватској, Србији, Бугарској и Словенији. Ту привилегију тренутно имају њихови радници у Сарајеву, а иста права добиће и запослени у Бањалуци, с обзиром на то да ускоро отварају компанију и у граду на Врбасу.

Директор маркетинга “ МанпоњерГроуп” југоисточна Европа Харис Каденић рекао је за “Глас Српске” да је имплементацији овог пројекта претходио четворомјесечни пилот пројекат у оквиру кога су модел четвородневне радне седмице тестирали на 250 запослених у пет земаља.

– За већину запослених петак је слободан дан, а одјели у којима није могуће да то буде петак добиће неки други дан у току седмице, тако да се седмица своди на 32 радна сата. У свим земљама у којима послујемо плаћамо порезе и доприносе за 40 радних сати седмично, а ни плате запосленима нису смањене и тај дан има за циљ успостављање баланса између приватног и пословног живота – објаснио је Каденић.

Наводи да је овај модел и те како прихватљив из перспективе услужних компанија, уз процесе аутоматизације и боље преслагивање процеса рада.

– На основу профита видљиво је да компанија боље послује, радници су више мотивисани и продуктивнији, а 92 одсто запослених је истакло да осјети бенефит у балансу између пословног и приватног живота. Наравно, овај модел не може се имплементирати у производним компанијама, јер тамо не можете угасити машину у петак, суботу и недјељу, то је најскупља ствар у производњи – истакао је Каденић и додао да у таквим предузећима руководство прибјегава шестосатном радном дану.

Објашњава да се производне компаније сусрећу са два изазова.

– Први је како пресложити смјене, јер ако уводите шесточасовни радни дан, морате запослити десет до 15 одсто више радника у производним линијама. Други, не можете директора маркетинга или рачуноводства пустити да иде петком кући, а радника у производњи оставити да ради – казао је Каденић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да послодавци у Српској одмах сутра могу скратити радну седмицу, а то би онда значило и плате ниже за 20 одсто.

– Сваки рад има цијену и ако хоћемо да мање радимо, морамо имати производ који може поднијети ту цијену. Није то ствар жеље послодаваца већ објективних околности. Вољели бисмо и ми да радимо три дана, али је питање ко би онда зарадио плату и колико. У јавности се прави замјена теза око те приче у смислу да послодавци не дају тај дан. Може, али је и плата одмах мања – поручио је Тривић, који је и власник компаније “Крајинаклас” у оквиру које послује ланац пекара “Мања”.

У Синдикату трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС кажу да увођење краће радне седмице и код нас треба поздравити.

– То је новост и за многе у Европи, а камоли код нас. За почетак могло би се и код нас почети експериментално с тим, под условом да се раднику не смањује плата због тога. Наши послодавци не могу да се одрекну ни недјеље, а камо ли да дају још један слободан дан – рекао је предсједник тог синдиката Горан Савановић и додао да је нерадна недјеља уведена у нешто више од половине локалних заједница у Српској, те да су сада на потезу Угљевик и Лопаре. Савановић је рекао да је наше тржиште тренутно поприлично ровито и да послодавцима недостаје радне снаге, нема потписаних колективних уговора, те је четвородневна радна седмица за многе и даље мисаона именица.

Рад од куће

Горан Савановић је рекао да је вирус корона многе натјерао да раде од куће.

– У појединим фирмама реорганизовали су се на тај начин и њихови запослени су радили од куће. Међутим, и сада када је епидемиолошка ситуација стабилнија, дио информатичких предузећа и даље ради по том принципу. Млади, фришки и паметни мозгови могу на тај начин да постижу велику продуктивност – рекао је Савановић, нагласивши да ће рад од куће сигурно у будућности бити све заступљенији.