Република Српска мора да одреди приоритете и да подржи привреду и реални сектор, изјавио је јуче предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић и указао на изазован период усљед раста цијена енергената.

Ћорић је након састанка представника локалних заједница из састава града Источно Сарајево и привредника о актуелној ситуацији у привреди истакао да је у разговорима доминирало повећање цијена нафте и нафтних деривата и тражење модуса и рјешења.

Он је додао да би данас требало да буде организован састанак премијера Републике Српске и Федерације БиХ са предсједавајућим Савјета министара Зоран Тегелтијом да се на одређен период БиХ одрекне акциза на нафту и нафтних деривате да би се растеретила домаћа привреда и њени грађани.

Ћорић је навео да се на састанку разговарало и о повећању цијена основних животних намирница, о инфлацији, као и да Влада интервентно набави одређену количину горива која ће бити уступљена термоелектранама у Гацку и Угљевику.

„Разговарали смо и о томе како ће Влада Српске са 10 милиона КМ интервенисати у заустављању цијена основних животних намирница, те како помоћи привредницима који су најдиректније погођени руско-украјинском кризом“, навео је Ћорић.

Ријеч је, појаснио је, о онима који су већ извезли робу у Русију, али су због проблема у функционисању платног промета у позицији да та средства не могу да наплате.

Ћорић је рекао да је премијер Радован Вишковић обећао да ће та средства, која износе између 300.000 и 400.000 КМ, Влада дозначити тим привредним субјектима у пољопривреди како би могли ући у нови циклус производње.

„Привредници су забринути, али је преовладало размишљање да не треба бити тако песимистичан, већ да треба дати оптимистичне прогнозе, јер је више присутна психолошка бојазан, него што је то реално“, рекао је Ћорић.

Градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић нада се да ће први састанак представника локалних заједница и градске управе са привредницима понудити квалитетну расправу, засновану на реалним рјешењима и могућностима да би формирали одговарајуће закључке.

Он је напоменуо да је посљедњих пола или годину дана у Републици Српској и БиХ присутан тренд инфлације, за које је рекао да је пожељна, у ограничавајућем нивоу, али да се чини да се изашло из оквира, овај састанак сматра приликом да се одговори не само на то питање већ и како ће се одвијати правци сарадње јавног и приватног сектора.

Ћосић је прије почетка састанка рекао да је Градска управа, заједно са надлежним општинама, у могућности да уврсти рјешења у мјере на локалном ниву, али и да их пошању на ниво Републике Српске и БиХ, шта би то требало да се ради да би се побољшала сарадња са привредним сектором.

Састанак је организовала Подручна привредна комора Источно Сарајево, у сарадњи са градоначелником Ћосићем и предсједником Привредне коморе Ћорићем.