Цијене основних животних намирница и горива у Српској достигле су свој историјски максимум, а ситуацију је додатно угрозио сукоб између Русије и Украјине, који је већ  довео до значајних поремећаја и на нашем тржишту.

С обзиром да је Влада Републике Српске усвојила прошле године уредбу о измјени уредбе о ограничавању маржи у промету робе којом се постојеће марже у промету на мало, умјесто дотадашњих 10 одсто, смањују на осам одсто, а постојеће марже у промету на велико, умјесто дотадашњих осам, смањују на шест одсто. Уредбом се трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

Инспектори Одјељења за инспекцијске послове Градске управе Источно Сарајево, у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске наредних дана појачано ће вршити контролу бензинских пумпи и трговачких радњи на подручју свих шест општина Града Источно Сарајево, ради провјере поштовања уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена.

Вршилац дужности начелника овог одјељења Ратко Ђуровић је рекао да су током протеклог викенда инспектори вршили контролу свих бензинских пумпи и том приликом  утврдили неправилности у три случаја на подручју Источног Сарајева.

  • Интензивне контроле, које спроводимо са Републичком управом за инспекцијске послове биће настављене и у наредном периоду. На подручју Источног Сарајева овог викенда написана су три прекршајне налоге у износу од по 15.000 КМ, што је укупно 45.000 КМ – рекао је Ђуровић те додао да је акценат стављен на цијену брашна, уља, шећера, соли, лијекова и хране за бебе.

Ђуровић је нагласио да су на терену утврђене бројне неправилности тако да се поред прекршајних налога издају и рјешења бензинским станицама да врате маржу на улазну фактуру горива, те у наредном периоду очекује смањење цијена горива.

Из Одјељења апелују да се власници када је ријеч о цијени основних животних намирница држе „слова“ закона, не врше неосновано повећање цијена, јер ће у супротном бити санкционисани.