У Источном Сарајеву сљедеће седмице биће обиљежено 26 година од егзодуса сарајевских Срба, најављено је из Градске управе.

У организацији града Источно Сарајево и Културног центра Источно Ново Сарајево у уторак, 15. марта, од 19.00 часова предвиђена је Академија под називом „Слобода кроз голготу“, као и изложба фотографија у Културном центру.

На академији је предвиђено обраћање градоначелника Љубише Ћосића и предсједника Скупштине града Бранка Коромана.

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у сриједу, 16. марта, на Сокоцу ће истим поводом од 12.00 часова бити служен помен на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“, полагање вијенаца и обраћање званичника.

Парастос погинулим борцима тај дан ће бити служен у 13.00 часова у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Егзодус Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева, у цјелини припало ФБиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и Федерације БиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља у Дејтону припала Федерацији БиХ.

Сарајевски Срби су са собом понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова породице.

На Сокоцу је формирано Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.