Научни скуп о теми „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“ у септембру ће, поводом 30 година од оснивања Универзитета, бити одржан уз учешће 200 стручњака, најавио је декан Филозофског факултета са Пала Драга Мастиловић.

Универзитет у Источном Сарајеву ће на дан оснивања 14. септембра организовати свечану академију, а наредна два дана, 15. и 16. септембра, планирано је да на Јахорини буде одржан велики научни скуп.

„Планирали смо да обухватимо више тема о стварању Републике Српске, те из историје Срба у Сарајеву и стварању Универзитета у Источном Сарајеву“, рекао је Мастиловић новинарима, изразивши увјерење да ће по бројности учесника и научним прилозима ово бити најзначајнији скуп који ће у овој години бити посвећен стварању Српске и Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да ће се прва тематска цјелина односити на историју Срба у Сарајеву кроз демографски, политички, културни, привредни, просвјетни и научни аспект, те истакао да је битисање Срба на овом простору везано веома дубоко кроз историју и да досеже чак до средњег вијека.

„Ово је прилика да се коначно обради историја сарајевских Срба кроз вијекове. Друга тема `Срби у Сарајеву – југословенска криза 1990 – 1992. године односи се на околности које су довеле до рата и каква је била улога сарајевских Срба у њима, а трећа тематска цјелина односиће се на Сарајевско-романијски корпус, односно сарајевско ратиште од 1992. до 1995. године“, навео је Мастиловић.

Према његовим ријечима, на скупу ће бити говора и о формирању и раду институција Републике Српске, јер је управо ово простор на којем су формиране готово све.

„Имамо и тематску цјелину под називом `Република Српска у контексту међународних односа у ратном и поратном периоду`, гдје очекујемо велико учешће научника из бројних свјетских земаља који су се бавили овом темом и који ће имати шта да кажу“, рекао је Мастиловић.

На скупу ће бити ријечи и о формирању и раду Универзитета у Сарајеву Републике Српске, гдје ће бити обрађен период стварања Универзитета, али и развој његових факултета до данас.

Мастиловић каже да је незаобилазна тема и Митрополија дабробосанска деведесетих година 20. вијека, јер овај Универзитет баштини традицију од стварања прве високошколске установе на овим просторима 1882. године, Српске православне богословије у Рељеву.

„Кроз цијели тај период, а посебно од 1992. године, Митрополија дабробосанска, а посебно митрополит Николај, пуно су учинили за овај универзитет, о чему ће се сигурно имати шта рећи квалитетним научним радовима“, рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, на скупу ће бити ријечи и о граду Српско Сарајево и његовим општинама у ратном и поратном периоду као и о страдању српског цивилног становништва у Сарајеву и околини, што ће тек да буде научно обрађено и верификовано у историографији.

„Једна тематска цјелина биће посвећена личностима које су обиљежиле ту епоху, као и шира тема `Сарајево у литератури`, на основу којих ћемо величанствено заокружити не само причу о Универзитету у Источном Сарајеву, већ и о сарајевским Србима кроз вијекове и стварању Републике Српске“, навео је Мастиловић.

Мастиловић је подсјетио да је Универзитет у Источном Сарајеву настао 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске о издвајању високошколских установа са универзитета у Сарајеву, Мостару и Тузли и њиховом уједињавању у Сарајеву Републике Српске како се првобитно звао.

„Од тада до данас, Универзитет је прошао кроз разне фазе развоја. Прошао је, као наш народ, кроз борбу за опстанак на овим просторима јер су поједини факултети били веома близу линијама фронта. Зграду Електротехничког факултета бомбардовао је НАТО 1995. године, а Универзитет је доживио и судбину егзодуса сарајевских Срба“, рекао је Мастиловић новинарима.

По окончању ратних дејстава услиједио је период развоја Универзитета.

Мастиловић сматра да је то данас модерна и изузетно квалитетна високошколска установа, призната не само у земљи и региону, него и у свијету.