Основна школа „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву обиљежиће данас Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на њене ученице Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, најављено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Служење парастоса и полагање вијенаца планирано је у 12.00 часова у дворишту школе код спомен-обиљежја, најављено је из ОШ „Свети Сава“.

Једанаестог марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ОШ „Свети Сава“ Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина, који нажалост још није коначан, за сада се налази 121 име убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Републике Српске страдало их је 475.

На Спомен-обиљежју убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године уклесани су стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево ради његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.