Обавеза ношења маски у затвореном јавном простору укида се у Републици Српској због повољне епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да маске неће бити обавезне ни у школским и високошколским објектима.

Он је навео да су тако одлучили на сједници Владе, те додао да ће за ношење маски постојати одређени изузеци, односно да су обавезне и даље у здравственим установама и установама социјалне заштите, које подразумијевају колективне смјештаје.

Шеранић је рекао да се рад угоститељских објеката враћа на редован режим функционисања.

„Режим рада културних установа се враћа на нормалан режим“, рекао је Шеранић и додао да ће се ићи ка томе да се здравствене установе, такође, постепено врате у нормалан режим рада у складу са епидемиолошком ситуацијом, која ће бити праћена.

Он је рекао да препоруке за вакцинацију против вируса и даље остају на снази, јер је то најбољи начин контроле епидемије.

Шеранић је рекао да ће вакцина бити до краја ове године, али да се чекају препоруке међународних здравствених организација у смислу даљих набавки.

Он је рекао да је Влада усвојила Приједлог допуна Закона о здравственом осигурању чиме се обезбјеђују лијекови и за ријетке болести уз посебан програм њиховог коришћења у складу са клиничким индикацијама и препорукама здравствених установа.

„Тиме ћемо имати могућност да организујемо систем збрињавања и набавке ових лијекова“, рекао је Шеранић.

Он је навео да је Влада данас расправљала о Нацрту закона о здравственој заштити, Нацрту закона о евиденцијама и медицинској документацији и Нацрту закона о измјенама и допунама закона о заштити становништва од заразних болести.

Овим актима се, између осталог, детаљније и шире уређују права пацијената уз формирање транспарентних листа чекања, уводи информатизација и дигитализација здравства и слично.

„Овим актима увешћемо и ХПВ вакцинацију као препоручену у Српској и ради превенције карцинома грлића материце. Такође, овим законима регулишемо даље активности по питању препоручене вакцинације против вируса корона“, рекао је Шеранић.

Када је ријеч о новом вршиоцу дужности директора Института за јавно здравство Костадина Васића, Шеранић је рекао да је, према његовим информацијама, он дипломирани правник који је на бази тога именован.

Шеранић је рекао да је окончана конкурсна процедура у вези са именовањем Небојше Шешлије за директора Болнице „Србија“.

„Мислим да је тај процес завршен“, рекао је Шеранић и додао да на том плану постоји могућност преиспитивања када је ријеч о извјештају МУП-а Српске Окружном тужилаштву Источно Сарајево против Шешлије због сумње на злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

Када је ријеч о стању у Центру за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бањалука, Шеранић је рекао да се дугорочно мора пројектовати шта тај центар, уз набавку одговарајуће опреме, може да ради да би испунио функцију и био самофинансирајући.

Јела Аћимовић је испред Института за јавно здравство Српске рекла да је дошло вријеме за скидање маски због повољније епидемиолошке ситуације, иако и даље сви треба да буду опрезни, јер вирус није нестао.

Она је рекла да опрезни морају бити старији и људи који имају теже болести. „Ако се иде међу пуно људи, препоручујемо ношење маски“, рекла је Аћимовићева.