У протеклом рату у БиХ убијено је 450 дјеце српске националности, а више од 400 је затварано у логорима, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић у Источном Новом Сарајеву, гдје је јуче обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Којић је рекао да је, према званичним подацима и публикацији коју ће Републички центар објавити у наредна два мјесеца, у протеклом рату у БиХ, по разним основама, страдало укупно 1.418 српске дјеце.

„Од тог броја, 450 дјеце је убијено, више од 400 је затварано у логорима, а више од 400 је било рањено. То је заиста застрашујуће, посебно имајући у виду начин на који су та дјеца убијана и страдала“, истакао је Којић и навео примјер српског дјетета које је умрло у зеничкој болници након што је искључено са кисеоника.

Поражавајуће је, додаје Којић, да је осим Елфете Весели, осуђене за монструозно убиство дјечака Слободана Стојановића, индиректно пресуђено још шест лица, што је занемариво у односу на број убијене и дјеце која су прошла кроз логоре.

Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је служењем помена и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју убијеној дјеци у дворишту Основне школе /ОШ/ „Свети Сава“, а Којић каже да је ово начин како се развија култура сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, али и из цијеле Републике Српске.

„Одавде треба да пошаљемо поруку да убијање дјеце представља убијање будућности“, нагласио је Којић и додао да ће публикација Републичког центра о страдању српске дјеце бити подијељена свим школама, али не због ширења мржње већ због сјећања на њих.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да још нико није одговарао за убијене дјевојчице која су се у вријеме примирја играле испред своје школе.

„У марту, мјесецу великог страдања и егзодуса сарајевских Срба, морамо се сјећати нашег страдања и исељавања. У овом мјесецу се уједињени морамо сјећати и спомињати наше невино страдале“, рекао је Томић.

Рада Тешановић Цвијетић подсјетила је да правда за њеног свирепо убијеног братића Милуна, који је имао свега 18 мјесеци, никада није стигла.

„Нема истине ни правде и неће је ни бити док је тамо /Сарајеву/ Тужилаштво. Ако се наши изборе да се тужилаштво врати нама и да ми процесуирамо злочинце, можда правду и дочекамо, а овако нећемо никада“, нагласила је Цвијетићева.

Директор ОШ „Свети Сава“ Жељка Топалић указала је на обавезу обиљежавање важних датума за Источно Сарајево, те да у школама имају обавезу да младе нараштаје уче да не забораве своје страдале вршњаке и да његују културу сјећања и да се на тај начин ствара осјећај припадности.

Вијенце су на спомен-обиљежју убијеној дјеци у дворишту ОШ „Свети Сава“ положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, чланови породица убијене дјеце, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина из састава града, делегације МУП-а Српске и борачких организација.

На данашњи дан 11. марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ОШ „Свети Сава“ Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева.

До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра 2018. године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.