У 13 ГРАДОВА СРПСКЕ ДОЛАЗИ 500 МАЛИШАНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

0
136

Укупно 13 градова и општина Републике Српске прихватило је да учествује у 10. јубиларном пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ у оквиру којег ће у госте Српској крајем јуна доћи 500 малишана са Космета.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохију Милорад Арлов рекао је Срни да ће домаћини бити Бањалука, Бијељина, Требиње, Приједор, Градишка, Челинац, Прњавор, Добој, Брод, Шамац, Пелагићево, Соколоц и Источно Ново Сарајево.

Он је навео да ће у оквиру овог најмасовнијег пројекта повезивања дјеце у региону од 25. јуна до 2. јула доћи код вршњака 500 српски ђака узраста од 10 до 15 година из вишечланих породица и одличних ученика са Косова и Метохије, у пратњи 45 просвјетних радника.

Та дјеца су из Лепосавића, Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана, Велике Хоче, Ораховца, Витине, Грачанице, Липљана, Гораждевца, Србице, Партеша, Пасјана, Новог Брда и Косовске Каменице.

Арлов је рекао да ће међу њима бити 25 дјеце и младих са потешкоћама у развоју, у пратњи својих родитеља, из Удружења родитеља „Подржи ме“ Косовска Митровица који су гости Одбора.

Он је подсјетио да је за ову дјецу и младе изграђен и сад се опрема Дневни центар „Подржи ме – 9. јануар“ од 714 метара квадратних у вриједности изнад 300.000 евра у Косовској Митровици.

Он је рекао да је ове године у оквиру овог пројекта у госте позвано и око 30 српске дјеце из Глине, са Баније у Хрватској, да сви заједно буду са вршњацима у Републици Српској.

„Велико хвала свим локалним заједницама, основним школама, а посебно породицама широм Српске које хуманошћу подржавају овај пројекат од 2012. године“, рекао је Арлов.

Он је захвалио Министарству просвјете и културе и Влади Републике Српске који подржавају напоре да помогну дјеци на Косову и Метохији, а ове године и у Хрватској на Банији.

„Посебно хвала за укупно око 300 донатора, или 146 основних и средњих школа, по нашој процјени око 100.000 ученика, и око 152 других донатора, на великој подршци изградњи Дневног центра `Подржи ме – 9. јануар`“, рекао је Арлов, те захвалио и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.

Он је додао да је до сада у госте у Републику Српску са Космета дошло више од 5.000 српске дјеце и 500 просвјетних радника.