ВЕЧЕРАС АКАДЕМИЈА „СЛОБОДА КРОЗ ГОЛГОТУ“

0
149

У Културном центру Источно Ново Сарајево данас ће у оквиру обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба бити одржана академија под називом „Слобода кроз голготу“, као и изложба фотографија.

Предвиђено је обраћање градоначелника Љубише Ћосића и предсједника Скупштине града Бранка Коромана, најављено је раније из Градске управе.

Академију организују Град Источно Сарајево и Културни центар Источно Ново Сарајево, а заказана је за 19.00 часова.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће на Сокоцу истим поводом од 12.00 часова бити служен помен на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“, биће положени вијенци и планирано је обраћање званичника.

Парастос погинулим борцима тај дан ће бити служен у 13.00 часова у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Егзодус Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева, у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља у Дејтону припала ФБиХ.

Сарајевски Срби су са собом понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова породице.

На Сокоцу је формирано Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.