Јавно комунално предузеће „Соколац“ улази у финиш гријне сезоне, која званично траје до 15. априла. Према ријечима вршиоца дужности директора овог предузећа Огњена Ђурковића, залихе енергента су довољне за наредних десетак дана што би оквирно могло да задовољи потребе до краја сезоне, те истакао да то не би могли постићи без помоћи Шумског газдинства „Романија“.

  • Искористио бих прилику да се захвалим Шумском газдинству „Романија“ и директору Страхињи Башевићу, који нас је испоштовао и упркос дугу наставио да доставља сировину, омогућивши тако континуирану испоруку топлотне енергије корисницима наших услуга. Гријну сезону приводимо крају. Уколико то временске прилике буду захтијевале, и уколико будемо имали сировине, по потреби ћемо сезону продужити и након петнаестог, објаснио је Ђурковић.

На крају, за њих јако тешке сезоне, у којој су се сусрели са многобројним проблемима и кваровима, налазе се и у прилично тешкој материјалној ситуацији.

  • Ову гријну сезону обиљежили су бројни кварови који су нам умногоме отежали рад. Имали смо преко десет кварова изазваних пуцањем цијеви због застрајелости мреже, мијењали смо пумпе старе преко тридесет година, вршили реконструкцију измјењивача и све смо финансирали из сопствених средстава што је отежало нашу финансијску ситуацију, каже Ђурковић.

Наплате потраживања овог предузећа су око 70 процената, али им већи проблем тренутно представља сама цијена гријања од 1КМ за физичка лица, која се није мијењала од 2013. године.

  • Према подацима из 2013. године, цијена сјечке била је 18 КМ по кубику, док данас цијена исте прелази 40 КМ. Самим тим, на мјесечном нивоу само за енергент трошимо преко 90 хиљада КМ, а за то вријеме фактуришемо 40 хиљада КМ, чиме је котловница сваки мјесец на губитку између 50 и 60 хиљада КМ. У Нацрту Буџета општине за идућу годину планирани грант за котловницу износи 60.0000 КМ, што може покрити наше губитке на нивоу једног мјесеца. У покушају да ријешимо финансијске потешкоће Скупштини општине Соколац смо упутили приједлог да се физичким лицима повећа цијена гријања и комуналних услуга. Налазимо се у тешкој материјалној ситуацији, и без општине нећемо моћи извршити неопходну реконструкцију котловнице и набавити енергент за наредну сезону, додао је на крају Ђурковић.

Према Програму заједничке комуналне потрошње с прољећем крећу радови на чишћењу и уређењу јавних и приватних површина, па у наредном периоду раднике ЈКП „Соколац“ очекује повећан обим посла.