На подручју општине Соколац, јуче су гашени пожари у насељима Мајдани, Бјелосављевићи, Кула и Брезјак. Престанак падавина и пораст температуре у претходном периоду довели су до значајног повећања броја пожара на отвореном простору. Пожаришта траве и ниског растиња према ријечима координатора за стручну обуку и усавршавање у Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево Николе Шарца на територији наше општине су угашена и не угрожавају имовину и људске животе.

Шарац је нагласио да је у протеклих седам дана Ватрогасно одјељење Соколац имало 15 пожара на отвореном прстору.

  • Брзом интервенцијом ватрогасаца, сви пожари су стављени под контролу и спријечено је даље ширење, самим тим и већа материјална штета. Поред пожара траве и ниског растиња, једна интервеница је била на гашењу пожара на помоћном објекту и једна на гашењу запаљеног димњака. Добром организацијом, спријечили смо ширење ватре на стамбене и помоћне објекте те на пар мјеста и ширење шумског пожара – истакао је Шарац.

Према његовим ријечима у овом периоду сваке године на соколачкој општини се биљежи знатан број пожара.

  • Користим прилику да апелујем на све становнике општине да не пале траву и отпад у овом периоду јер у случају ширења, овакви пожари могу начинити велику материјалну штету, угрозити људске животе као и саму животну средину. Такође, Ватрогасна јединица ће након интервенисања и гашења пожара доставити податке о лицима која изазивају ову врсту пожара МУП-у са захтјевом за санкционисање неодговорних појединаца – додао је он.

Ватрогасно одјељење Соколац располаже са довољно средстава и опреме за гашење. Међутим, с обзиром на велико пожарно оптерећење и велику површину, потребан је већи број извршилаца односно ватрогасаца-спасилаца. Шарац је похвалио сарадњу са Градом Источно Сарајево и осталим ватрогасним одјељењима на Палама и Источном Новом Сарајеву.

Полицијска станица Соколац апелује да становништво не пали ватру на отвореном без надзора и истиче да је то најчешћи узрок шумских и других пожара у прољеће.

Из полиције упозоравају да ће бити санкционисани сви који чистећи ливаде и њиве на имањима без надзора пале суву траву или отпад у близини шуме и насеља уколико се ватра отме контроли и изазове већу штету.