Међународни дан дјечије књижевности сваке године се обиљежава 2. априла, а уједно на овај датум рођен је Ханс Кристијан Андерсен, најпознатији писац бајки, који нам је поклонио „Царево  ново одијело“, „Малу сирену“, „Ружно паче“ и многе друге. Његове приче биле су инспирација и за друге врсте умјетности – за балете, позоришне комаде, анимиране филмове као и акционе филмове. Преведене су на више од 125 језика.

Директорица Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић подсјетила је да је званични датум Међународног дана дјечије књижевности установљен још  1967. године.

  • Циљ обиљежавања овог датума је развијање књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној ријечи. На нашем одјељењу дјечије књижевности налази се богат фонд од скоро 10.000 наслова. За најмлађе читаоце, на располагању су: сликовнице, бајке, школске лектире, поезија за дјецу, енциклопедије из разних области, научна фантастика и други занимљиви садржаји. Када је ријеч о најмлађој читалачкој публици, већ са 3-4 године код дјеце влада интересовање за сликовнице и бајке. Касније, са одрастањем, интересовања се мијењају. Тако да је код дјеце школског узраста, највеће интересовање за школске лектире, а поред тога увијек су тражени серијали о Харију Потеру – открила је директорица Јанковић и додала да је у соколачкој библиотеци бесплатна чланарина за основце, док дјеца средњошколског узраста плаћају чланарину 5 КМ.

На сам дан обиљежавања овог значајног датума у свијету књижевности, у просторијама Народне библиотеке биће представљена књига поезије „Чувари вјетрова“, аутора Милице Боровчанин.

  • Ова средњошколка иза себе има објављене двије збирке поезије, а ово је њена трећа самостална збирка у издању Културно издавачког центра „Српска кућа“ из Пожаревца. Поред Милице, имаћемо прилику чути бројне учеснике програма, а планирана је и изложба ликовних радова – најавила је директорица библиотеке Божица Јанковић.

Промоција је заказана за 19.00 часова.