Компанија Гугл је избацила је из Плеј продавнице 11 апликација које нису биле добре по телефоне корисника – избришите их и ви, ако их имате!

Гугл компанија је избацила 11 популарних апликација, које су према званичном извјештају инсталирали милиони корисника, вријеме је да то урадите и ви, ако је нека од њих и на вашем телефону.

Проблем са Гугл тј. Андроид апликацијама је то што њихови креатори често лажу да оне раде нешто, а заправо или не раде ништа или као што је у овом случају – прикупљају податке корисника и могу да их искористе за проблематичне радње, јавља Мондо.

Нажалост, ове апликације је инсталирало преко 60 милиона корисника, а међу њима је и популарна апликација за наводно избјегавање радара, о којој је било ријечи и код нас.

Ово је 11 апликација које би требало да избришете са свог телефона:

  1. Speed Camera Radar
  2. Al-Moazin Lite (Prayer Times)
  3. Wi-Fi Mouse (remote control PC)
  4. QR & Barcode Scanner (developed by AppSource Hub)
  5. Qibla Compass – Ramadan 2022
  6. Simple weather & clock widget (developed by Difer)
  7. Handcent Next SMS-Text with MMS
  8. Smart Kit 360
  9. AI Quran MP3 – 50 Reciters & Translation Audio
  10. Full Quran MP3 – 50+ Languages & Translation Audio i
  11. Audiosdroid Audio Studio DAW.

Све ове апликације доказано прикупљају податке о власнику и уређају у позадини не тражећи дозволе за то и необавјештавајући корисника у било ком тренутку. Према истраживању AppCensus  компаније, чији извјештај је објавио и амерички The Wall Street Journal, ове апликације могу бити одговорне и за копирање улазних података за банковне апликације и могуће злоупотребе корисникових банковних рачуна.

Обратите пажњу на то да су у питању апликације које вам у нечему помажу тј. да је заједничко за све њих да наводно желе да вам помогну да нешто урадите лакше или боље или избјегнете на неки начин нешто лоше. То су апликације у вези са порукама, временском прогнозом,  Wi-Fi мрежом, читањем QR кодова или МП3 музиком и слушањем музике уопште.

Ово је одличан подсјетник да сличне апликације преузимате искључиво од провјерених програмера или издавача и да увијек обратите пажњу прво на коментаре корисника, као и крајњу оцијену апликације.