На Цвијетну недјељу, 17.априлског дана, у организацији Планинарског друштва „Гласинац“ одржан је Шести прољећни поход на Велики Лупоглав (1652 м.н.в.) под називом „Врховима Романије“. Да је ријеч о традицији која помјера границе и превазилази досадашњи успјех, потврдило је око 200 учесника, чије је мјесто окупљања био Планинарси дом „Црвене стијене“. Са Надроманије, непрегледна колона упутила се засњеженом стазом ка предвиђеном циљу. Према ријечима секретара соколачког планинарског друштва Вере Мијатовић, ријеч је о устаљеној путањи, која оку посматрача пружа величанствене пејзаже и природне љепоте.

  • Стаза води поред Черемиџића колибе, кроз црногоричну шуму, до Ждријела, одакле се отвара видик на околне планине, мокрањску котлину и Црвене стијене, чије се љепоте купају у прољећном сунцу. Вијугавом шумском стазом, рубом стијена, путања иде даље према Орловој и стијени Гавранка. Планинари застају на видиковцима и уживају у погледима. Оштар и чист ваздух, помјешан са мирисом црногоричне шуме, даје снагу за наставак похода, према Литици и Доброј води. Прави се краћа пауза, како би осмотрили прекрасне предјеле који се пружају према Мокром, Црној стијени и Јасенови. Приближавајући се врху, планинаре је овог априлског дана дочекао висок снијег, али то није била препрека да се стигне на одредиште. Сви учесници успјешно су савладали врхове Романије. Морам истаћи да нам се и ове године придружио наш члан једанаестогодишњи Ненад Мутабџија, уједно најмлађи учесник похода – казала је она.

Осим соколачких и планинара из Босне и Херцеговине, поход је привукао госте из Краљева, Крагујевца, Груже, Трстеника, Крушевца, Лепосавића, Јагодине и других крајева Србије.

ФОТО: ПД „Гласинац“/фб

Чланови ПД „Јаворина“ из сусједне општине Пале, пети пут учествовали су на овом походу.

  • Љепота овогодишњег успона огледа се у томе што смо у једном дану имали сва четири годишња доба, од јутарње магле, мраза и вјетра до сунчаних интервала који су будили прољећну атмосферу и мамили осмијех на лицу. Имали смо прилику да се дружимо са учесницима из других друштва како из БиХ, тако и из Србије, што је поред рекреације, додатни смисао похода. Наше друштво организује бројне акције како у Републици Српској, тако и на простору Балкана. Са неких стотињак чланова обилазе се бројна мјеста. Ријеч је о млађем друштву које у посљедње вријеме доживљава експанзиију – истакао је Новица Короман из ПД „Јаворина“.

Након успјешне организације још једног похода на највиши врх Романије, пристигле су бројне похвале.

  • Домаћини су остали запажени гостопримством, добром организацијом, као и великом стручношћу водича – поручио је Јовица Марковић, предсједник ПД „Српски Соко“ Прибој.

Прољећни поход на Велики Лупоглав само је једна од бројних привлачних активности, које соколачко планинарско друштво реализује. Основни циљ ове лијепе традиције је промција туристичких потенцијала Романије, као и здравог начина живота те ширење пријатељских веза са сличним друштвима у региону и појединцима – љубитељима природе и рекреације.