Представница Србије пјевачица Ана Ђурић Констракта данас је на свечаности у сједишту Радио-телевизије Србије симболично испраћена на „Евровизију“ у Торино, гдје ће са пјесмом „Ин корпоре сано“ наступити у другом полуфиналу 12. маја.

На свечаности коју је РТС директно преносила из фоајеа свог седишта у Таковској улици, амбасадор Италије Карло Ло Кашо је уручио заставу његове земље Констракти, која је узвратила поклонивши му пешкир, а потом је и директор РТС-а Драган Бујошевић даровао пјевачици српску заставу.

„Трудићемо се да нас представимо у најбољем светлу…Вежбала сам подношење притиска претходних 40 година, тако да ће ваљда бити све океј“, поручила је Констракта гледаоцима.

Констракта је са својим тимом, у коме су коаутор Милован Босксовић, Маја Ранђић, Маша Марковић, Јован Антић и Коста Ђураковић, препознатљиво сједећи са лаворима у крилу, на плејбек извела „Ин цорпоре сано“.

Пјевачица је потом делила бијеле цвјетове и пешкире присутнима у згради и испред ње, гдје су симболично била паркирани црвени и бијели Фића, аутомобил ког је од педесетих година, када је одржана и прва „Евровизија“, крагујевачка Застава била производила по лиценци Фиата из Торина.

Ранђић је рекла водитељима да у односу на победнички наступ недавно на „Беовизији“ Констрактин тим за „Евровизију“ у Торину није ништа радикално мењао и да је „поставка јасна“.

Ло Кашо је у свом обраћању подсетио да „Италија има дугу историју на “Евровизији““, да је три пута побјеђивала и да ће коначно после 30 година поново бити домаћини велике музичке манифестације од 10. до 14. маја у Торину.

Поменивши да овогодишњи евровизијски слоган „Звук лепоте“ представља „синтезу музике и лепоте који су често синоними Италије у свету“, Ло Кашо је додао да је та манифестација инструмент за јачање заједничких културних корена и зближава у изградњи европског дома, „а Европска унија је дом у коме Италија здушно жели Србију“.

Ло Кашо је пожелио Констракти и њеној пјесми са латинским називом „најлепше жеље за успех на Евровизији“.

„Као страствени пратилац музике морам рећи да је ова песма корак испред времена у сваком смислу. Надам се да ће много вас отићи у Торино да навија, а ви остали не зборавите да дате 12 бодова Италији“, поручио је Ло Кашо.

Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић је истакла да је у најгледанијем телевизијском програму и спектаклу „Беовизији“ Констракта „остварила убиједљву побједу са неочекивани музичким изразом и визуелним идентитетом“.

„РТС је одлучан у намери да наша земља сваке године учествује на “Евровизији“, јер најбоље знамо како изгледа кад сте не својом вољом искључени из света… “Песма Евровизије“ одржава се у Торину у сенци рата у Украјини и верујемо да ће са овог такмичења отићи порука мира и молба да рат стане“, поручила је Ковачевић.

Што се тиче Констрактиног наступа у Торину, Ковачевић је рекла: „Боже здравља да се 14. маја претерано радујемо“.

Срећан пут су Констракти пожељеле и претходне евровизијске представнице Србије женска група Харикејн уз поруку: „Страва песма… И да се лепо забавиш! Очекујемо победу!“