Уз благослов Гласиначко – кошутичке парохије, и овог Ђурђевданског јутра, група ходочасника из Сокоца, кренула је на традиционално тринаесто поклоничко путовање манастиру Острог. Планирано је да за шест дана пређу 230 километара и 11. маја, уочи празника Светог Василија Чудотворца, стигну до Острошке светиње.

Отац Мирослав Вујичић у име Црквене општине Соколац, поздравио је поклонике.

  • Благословено да путујете, издржите све напоре и стигнете у славу и част Светом Василију Острошком. Хвала вам што овако лијепо представљате наш град. Помолите се за све нас и помените моштима Светог Василија. Нека вам Господ Бог и Свети Василије подаре сваки благослов и свако добро. Да будете живи, здрави и напредни, да вам буде благословен пут којим ходите и ова жртва, па да нам донесете благослов Светог Василија – поручио је отац Мирослав.

Младен Цвијетић, организатор и вођа пута, казао је да и овај пут одлазе под традиционалним слоганом „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“.

  • Ове године 31 ходочасник одлази на поклоњење, а поред Сокочана имамо учеснике из Рогатице, Мокрог, Пала, Фоче, Бијељине. Традиција траје 14 година, а прекинута је само једне године због пандемије изазване вирусом корона. Ових дана најављено је лошије вријеме, али нас временске неприлике никада нису омеле, без обзира да ли ишли по сунцу, киши, па чак и снијегу, циљ је увијек исти – додао је Цвијетић.

Ходочашће организује Удружење грађана „Свети Василије Острошки“, млада организација, која је проистекла управо из традиционалних поклоничких похода, а чији је смисао постојања хуманитарни рад и очување вјере и традиције. Сокочанин Стеван Рајић по први пут се нашао у колони поклоника.

  • Као члан овог Удружења, чуо сам доста о ходочашћу и јавила ми се жеља да им се придружим и проживим ово лијепо искуство. Уз подршку породице и пријатеља, надам се да ћемо проћи сва искушења и без проблема стићи до Острога – истакао је он.

Соколац је надалеко постао познат по организацији овог светог пута, што је потврдила Јелена Анђелић, дошавши из Бијељине.

  • Ово је први пут да идем на ходочашће, а одлучила сам се због прича које ми је пренијела другарица. Она је неколико пута учествовала и предложила ми је да се и ја окушам – рекла је Јелена.

Милош Нешковић из Рогатице придружује се Сокочанима већ неколико година уназад. Каже да је свако ходочашће засебна прича, која доноси ново искуство и пријатеље.

  • Претходних година сам се прикључивао колони из родног града, а сада сам одлучио да кренем од почетне тачке, да са њима пређем и тих тридесетак километара више. Треме нема, физичке припреме су важне, а као неко ко је годинама у спорту, мислим да имам додатну предност – навео је он.

Први дан ходочасници прелазе четрдесетак километара до Дуба код Рогатице, а највеће искушење представља други дан, дионица дуга 60 км, која води ка Фочи. Трећег дана коначе на граници са Црном Гором, у рафтинг клубу Саставци, четврог у манастиру Пива, петог дана стижу у Видрован код Никшића, и посљедњи дан пјешачења води их ка Острогу. У Соколац се враћају 12.маја организованим превозом, на вечерњу службу у Цркви Светог пророка Илије. Истог дана Удружење грађана обиљежиће крсну славу – Светог Василија Острошког.