Полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије у Сокоцу, на којој су уписана имена 969 партизанских бораца са подручја ове општине погинулих у Другом свјетском рату, данас је обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Предсједник општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) Миливоје Јанковић истакао је велики допринос бораца са ширег романијског подручја у побједи над фашизмом.

  • Иако је 9. маја Њемачка капитулирала, Двадесета романијска бригада је задњу битку водила 25. маја на Оџаку на Влашкој Махали. Са романијског подручја живот је, за ослобођење отаџбине, дало 1.150 бораца, 420 бораца Романијског одреда, те 71 борац из Двадесете романијске бригаде. Морамо поменути и 5.493 цивилне жртве са романијског војног подручја и 6.000 у погрому на Броду у Милошевићима 1942. године. Допринос Романије у овој побједи, видимо, не само кроз ове бројке него и кроз цјелокупан однос у послијератном периоду, истакао је Јанковић и предложио да једна од будућих улица у Сокоцу носи име Романијских бригада.

Јанковић је најавио да ће ове године, на нивоу Републике Српске, Соколац бити домаћин централне манифестације обиљежавања 80 година устанка народа Босне и Херцеговине и Романије против фашизма, те позвао управу општине и Града Источно Сарајево да до 27. јула обнове Спомен-костурницу и споменик романијском борцу.

  • Овдје су положене кости 980 бораца, од тога 420 са подручја Сокоца и 136 са подручја Романије. Пале, Соколац, Рогатица и Хан Пијесак су Другом свјетском рату изгубиле 1.150 бораца и око 11.000 цивилних жртава, које заслужују да им се симболично одужимо макар на овај начин, рекао је Јанковић.

Начелник општине Соколац је честитао Дан побједе на фашизмом и поручио да ће учинити све да изврше рехабилитацију спомен комплекса.

  • Нама остаје да његујемо традицију и чувамо успомену на људе који су живот дали за слободу, те да не дозволимо ревизију онога што се десило прије 77 година, од стране оних који би ту побједу да умање, а истину искриве. Сјетимо се данас палих за слободу поменимо их у срцима и у разговорима. Срећан нам Дан побједе!, поручио је начелник општине Соколац.

Полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије, почаст жртвама су одали начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима, делегација Скупштине општине Соколац, представници управе Града Источно Сарајево те Општинског одбора СУБНОР-а Соколац.