Професија медицинске сестре има кључну улогу у пружању здравствене његе и промоције здравља, због чега је потребно вршити сталне едукације особља ради пружања што боље услуге пацијентима, рекла је главна сестра Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Борјана Петровић поводом 12. маја – Међународног дана медицинских сестара-техничара.

Петровићева је навела да су медицинске сестре-техничари најбројнија професионална категорија у систему здравства, односно раде на подручју унапређења здравља, спречавања болести, лијечења и рехабилитације.

Петровићева је истакла да медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа да би могла разумјети и носити се са различитим ситуацијама које овај посао доноси, саопштено је из Болнице „Србија“.

„Бити медицинска сестра значи слушати пацијента шта говори, помоћи и обезбиједити му најбољу здравствену његу“, нагласила је Петровићева.

Она је додала да се медицинска сестра обавезала својим знањем да ће пружати здравствену заштиту поштујући морална и етичка начела здравственог система.

„Кроз протекле двије године смо доказали да систем не може без нас. Неопходно је скренути пажњу јавности која је улога медицинских сестара у здравству“, истакла је Петровићева.

Петровићева је честитала овај дан свим медицинским сестрама, како у Болници „Србија“, тако и широм свијета.

Предсједник Удружења медицинских сестара и техничара Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић истакла је да, поводом празника сестринства, Удружење обиљежава свечано рођендан Флоренс Најтингејл /Флоренце Нигхтингале/, која је рођена у Фиренци 12. маја 1820. године и позната је по оснивању модерног сестринства.

Тим поводом Пејићева је честитала празник свим медицинским сестрама широм свијета, Републике Српске, а посебно сестрама Сарајевско-романијске регије.

Она је напоменула да се сваке године на овај дан здравствени професионалци и јавност осврну на рад и улогу медицинске сестре у њези болесних и заштити здравих људи чија здравствена заштита је незамислива без медицинских сестара.