Форум за безбједност грађана општине Соколац одржао је данас у кабинету начелника редовну сједницу на коме се разматрала безбједносна ситуација на подручју ове локалне заједнице.

Поред представника локалне власти и општинских одјељења, састанку су присуствовали представници Полицијске станице Соколац, Ватрогасне јединице као и менаџмент основне и средње школе.

Донесен је једногласан закључак у коме је наведено да је безбједносна ситуација на подручју општине Соколац повољна и веома добра, те је наглашена одлична сарадња између свих релевантних институција на подручју наше локалне заједнице.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је навео да је приоритет био анализирати каква је ситуација првенствено зато што се ближи крај школске године, у току су екскурзије, а организоваће се прослава мале матуре. Бјелица је додао да је ријечи било и о промету и употреби наркотика на подручју наше општине.

  • Изразио сам подршку и посебну захвалност у име грађана Сокоца нашој Полицијској станици због проведених акција гдје су пронађене одређене количине наркотика и што се сваки дан ради по том питању. Доста тога је урађено, али не смијемо стати док се и посљедњи случај не искоријени. Упућујемо апел и осталим локалним заједницама у окружењу да пораде на овој проблематици. На данашњем Форуму информисани смо такође о видео надзору, постављању камера за праћење саобраћаја, које већ дају резултате, као и о вршњачком насиљу. У наредном периоду, поставиће се вертикална и хоризонтална сигнализација тамо гдје је то потребно. Углавном, стање је добро и сви смо оцијенили да је рад Полицијске станице Соколац у значајној мјери допринио оваквом резултату – констатовао је Бјелица.

Командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац потврдио је да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу по свим сегментима, криминалитету, јавном реду и миру и саобраћају.

  • У протеклом периоду, имали смо један евидентиран случај вршњачког насиља, гдје су починиоци тог кривичног дјела процесуирани и надлежном тужилаштву је прослијеђен извјештај о извршеном кривичном дјелу, из разлога што се радило о вишеструком повратнику у вршењу дјела противних закону. Данас смо се сложили да је један од кључних проблема дрога, и то не само наше локалне заједнице већ широм Републике Српске, па и Босне и Херцеговине. Полицијски службеници су крајем 2021. и почетком 2022. године све своје ресурсе усмјерили на рјешавање овог проблема, а тако ће бити и у будућности. Имали смо велике акције, које су резултирале одузимањем огромне количине наркотика и процесуирања одређеног броја лица која се баве препродајом истих – додао је Шаренац.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Дејан Боровчанин појаснио је да ове године неће бити организовања матурске вечери.

  • То је добровољна одлука матураната, јер су имали два несрећна случаја у својој генерацији, те се на тај начин солидаришу са породицама настрадалих ученика. Завршни разреди су се већ распустили и у сопственој режији отпутовали на екскурзију у Грчку. Они су пунољетни и имали су сва права на такву одлуку. Школа није била у могућности организовати екскурзију, прво је то било због пандемије вируса корона, међутим сада због безбједносних разлога и рата у Украјини. Према мојим доасадашњим информацијама, дјеца су добро и све се одвија по плану – казао је Боровчанин.

У договору са Основном школом „Соколац“ и Средњошколским центром „Василије Острошки“ Полицијска станица Соколац спровешће кампању „Оружје не штити, оружје убија“, која се одвија од 16. до 31. маја. Циљ је упознати дјецу о опасностима које носе минско-експлозивна средства и ватрено оружје.