Forum za bezbjednost građana opštine Sokolac održao je danas u kabinetu načelnika redovnu sjednicu na kome se razmatrala bezbjednosna situacija na području ove lokalne zajednice.

Pored predstavnika lokalne vlasti i opštinskih odjeljenja, sastanku su prisustvovali predstavnici Policijske stanice Sokolac, Vatrogasne jedinice kao i menadžment osnovne i srednje škole.

Donesen je jednoglasan zaključak u kome je navedeno da je bezbjednosna situacija na području opštine Sokolac povoljna i veoma dobra, te je naglašena odlična saradnja između svih relevantnih institucija na području naše lokalne zajednice.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je naveo da je prioritet bio analizirati kakva je situacija prvenstveno zato što se bliži kraj školske godine, u toku su ekskurzije, a organizovaće se proslava male mature. Bjelica je dodao da je riječi bilo i o prometu i upotrebi narkotika na području naše opštine.

  • Izrazio sam podršku i posebnu zahvalnost u ime građana Sokoca našoj Policijskoj stanici zbog provedenih akcija gdje su pronađene određene količine narkotika i što se svaki dan radi po tom pitanju. Dosta toga je urađeno, ali ne smijemo stati dok se i posljednji slučaj ne iskorijeni. Upućujemo apel i ostalim lokalnim zajednicama u okruženju da porade na ovoj problematici. Na današnjem Forumu informisani smo takođe o video nadzoru, postavljanju kamera za praćenje saobraćaja, koje već daju rezultate, kao i o vršnjačkom nasilju. U narednom periodu, postaviće se vertikalna i horizontalna signalizacija tamo gdje je to potrebno. Uglavnom, stanje je dobro i svi smo ocijenili da je rad Policijske stanice Sokolac u značajnoj mjeri doprinio ovakvom rezultatu – konstatovao je Bjelica.

Komandir Policijske stanice Sokolac Radovan Šarenac potvrdio je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou po svim segmentima, kriminalitetu, javnom redu i miru i saobraćaju.

  • U proteklom periodu, imali smo jedan evidentiran slučaj vršnjačkog nasilja, gdje su počinioci tog krivičnog djela procesuirani i nadležnom tužilaštvu je proslijeđen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, iz razloga što se radilo o višestrukom povratniku u vršenju djela protivnih zakonu. Danas smo se složili da je jedan od ključnih problema droga, i to ne samo naše lokalne zajednice već širom Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine. Policijski službenici su krajem 2021. i početkom 2022. godine sve svoje resurse usmjerili na rješavanje ovog problema, a tako će biti i u budućnosti. Imali smo velike akcije, koje su rezultirale oduzimanjem ogromne količine narkotika i procesuiranja određenog broja lica koja se bave preprodajom istih – dodao je Šarenac.

Direktor Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Dejan Borovčanin pojasnio je da ove godine neće biti organizovanja maturske večeri.

  • To je dobrovoljna odluka maturanata, jer su imali dva nesrećna slučaja u svojoj generaciji, te se na taj način solidarišu sa porodicama nastradalih učenika. Završni razredi su se već raspustili i u sopstvenoj režiji otputovali na ekskurziju u Grčku. Oni su punoljetni i imali su sva prava na takvu odluku. Škola nije bila u mogućnosti organizovati ekskurziju, prvo je to bilo zbog pandemije virusa korona, međutim sada zbog bezbjednosnih razloga i rata u Ukrajini. Prema mojim doasadašnjim informacijama, djeca su dobro i sve se odvija po planu – kazao je Borovčanin.

U dogovoru sa Osnovnom školom „Sokolac“ i Srednjoškolskim centrom „Vasilije Ostroški“ Policijska stanica Sokolac sprovešće kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“, koja se odvija od 16. do 31. maja. Cilj je upoznati djecu o opasnostima koje nose minsko-eksplozivna sredstva i vatreno oružje.