Начелник општине Милован Бјелица увјерен је да би изградња постројења за пречишћавање воде на Сокоцу могла да почне наредне године, јер је пројекат оцијењен позитивно.

Бјелица је рекао Срни да су стручњаци Чешке развојне агенције обавијестили њега и његове сараднике о даљим активностима и да се креће у детаљно проучавање главног пројекта.

Он је додао да је предложен још један састанак почетком или крајем љета, да би се договорили о детаљима будуће сарадње.

У обавјештењу начелнику општине Соколац из Чешке развојне агенције подсјетили су да је на састанку на Сокоцу 7. априла договорено да ће та агенција припремити приједлог меморандума о сарадњи за израду наруџбе за технолошки дио постројења за пречишћавање воде за пиће, а да ће локална управа накнадно допунити меморандум.

Чешка развојна агенција припремиће, како се наводи, конкурсну документацију за одабир извођача технолошког дијела пројекта, мјерења и регулације, те ће осигурати повремени стручни надзор.

Општина Соколац преузела је обавезу да пошаље постојећу студију изводљивости агенцији, да ријеши имовинско-правне односе, грађевинске дозволе, приступни пут, електрични прикључак, те осигура финансирање и извођење грађевинских радова.

О планирању изградње тог постројења разговарало се, како су подсјетили, у присуству представника Амбасаде Чешке у БиХ, општине, оператора водопривредне инфраструктуре, пројектанта и Чешке развојне агенције.

Општина Соколац конкурисала је прошле године код чешке Амбасаде са приједлогом тог пројекта.