Дипломатско представништво Републике Српске у Грчкој, у сарадњи са Министарством просвјете и културе и РПЗ-ом, расписало је Конкурс за литерарне радове поводом прославе  30 година постојања Републике Српске. Међу десет најбољих изабрани су ученици СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца: Милица Боровчанин и Ђорђе Ковачевић.

Како нам је рекла Милица литерарни конкурс на тему „Српска у срцу“ расписан је са циљем да се кроз културу сјећања што више ученика присјети како историје, тако и бројних културних знаменитости наше земље али и вијековне везе Републике Српске и Грчке.

  • Мој рад на конкурсу говори о вези два Зејтинлика, „Солунског“ и нашег „Малог Зејтинлика“ , Морам признати да сам заиста задовољна и захвална што ће ово наше свето мјесто, бар кроз тај писани рад пронаћи своје мјесто у једној тако важној и драгоцјеној публикацији која ће се ове године штампати у Грчој – рекла нам је Милица.

 

На овај конкурс који се одржава по први пут пристигло је око 100 радова ученика са простора цијеле РС. Према одлуци жирија десет радова је уврштено у ужи круг жирирања за главну награду –  путовање у Солун коју је освојио ученик из Фоче.

  • Жири је у коначници донио одлуку да су према њиховим ријечима, сви ти радови из ужег круга изузетно вриједни и представљају једно свједочанство млађих генерација о својој земљи, тако да је одлучено да неколико тих радова буде преточено у књигу која ће да носи исти назив као тема конкурста а то је „Српска у срцу“ са жељом да се кроз очи и перо њених младих суграђана представи у бољем и јаснијем свијетлу – истакла је Милица.

Овим радом ученик Ђорђе Ковчевић, заокружио је такмичења као ђак соколачке средње школе.

  • Велика ми је част да сам могао да учествујем на конкурсу оваквог карактера који подстиче изражавање љубави ка отаџбини уз помоћ писане ријечи, али и јача везе између два братска народа – Срба и Грка. Драго ми је да је квалитет мог рада препознат и да ће се наћи у тако вриједном збронику. Захвалио бих се и својој професорици српског језика, Ани Марић, која је увијек била ту да помогне у мом креативном стварању- закључио је Ђорђе.