Српски пјесник Ђорђо Сладоје одржао је синоћ на Палама поетско вече у оквиру прославе Дана и крсне славе Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Сладоје је публици представио своју књигу „Доживљаји лирског торбара“ и нагласио да се радује сваком доласку на Пале.

„То су записи из књижевног живота и ријеч је о прози, чији су јунаци опет пјесници. Има 30 записа и појављују се углавном ликови под правим именима, осим неких случајева гдје сам морао да камуфлирам да у међуљудским односима не би ко замјерио“, појаснио је Сладоје.

Према његовим ријечима, тај књижевни живот практично не постоји, једино се интензивно и узбудљиво одвија на манифестацијама, фестивалима, промоцијама, па зато треба неко да записује, да не би дошло до заборава.

Сладоје је објаснио да су ситуација и догађаји мање, више аутентични, с тим што је ту радила имагинација сјећања.

Продекан за наставу на Филозофском факултету на Палама Владан Бартула рекао је да им је велика част што су угостили Сладоја, једног од највећих српских живих пјесника и промовисали његову нову књигу.

„Читава ова књижевна манифестација је у склопу Дана ове високообразовне установе и крсне славе Светог Јована Богослова, којег славимо у суботу, 21. маја, и она је традиционална“, рекао је Бартула.

Он је додао да је ово вечерас и прилика за студенте да уживо виде, чују и упознају се са пјесником.

Обиљежавање Дана Филозофског факултета наставиће се сутра у 11.00 часова када је планирана промоција дипломираних студената.