Културно-умјетничко друштво „Завичај“ у суботу 4. јуна организује пети по реду Сабор српског изворног пјевања „Пјевај Романијо“ на ком се очекује учешће око 50 пјевачких група.

Потпредсједник друштва Слободан Комленовић објаснио је да ће исти дан ломљењем славског колача бити обиљежена крсна слава друштва.

  • Сабор ће бити одржан у порти манастира Пресвете Богородице у Кнежини, гдје ће након свете литургије бити обављено ломљење славског колача. Окупљање учесника је планирано између 10 и 11 часова, док ће програм манифестације почети у 13 часова. Сабор је међународни, ревијалног карактера, позвали смо 33 групе из Републике Српске, 15 из Србије и 6 из Црне Горе, а у програму ће учествовати и гуслари, фрулаши и пјесници, рекао је Комленовић, додавши да су велику помоћ у организацији ове манифестације пружили Министарство културе и информисања Републике Србије, општина Соколац, те бројни привредници који дјелују на подручју наше општине.

Комленовић је подсјетио да је КУД „Завичај“ је путем пројекта УНДП-а 2019 године објавио брошуру „Заштита од заборава културне баштине романијско-гласиначког краја“. Чланови друштва и њихови сарадници су око годину дана радили на прикупљању материјала, фотографија, организовали посијела и дружења како би реализовали пројекат чији је главни циљ очување од заборава народне традиције и културне баштине поменутог краја.

  • На 130 страница ове брoшуре забиљежили смо све оно што би данашње генерације требале да знају о прошлости и животу наших предака, о обичајима за велике празнике, славе, свадбе, крштења, бабине, посијела, али и за тужне догађаје. Овом брошуром, али и Сабором који организујемо, покушавамо да од заборава сачувамо традицију, обичаје и изворну народну пјесму, додао је Комленовић.

Из КУД-а „Завичај“ позивају суграђане и све љубитеље изворног народног пјевања да посјете ову манифестацију, након које је планирано народно весеље.