Шпанија је свјетски шампион по квалитету плажа, док је на другом мјесту глобалне ранг листе Грчка, пренијели су данас грчки медији.

Како је навело Грчко друштво за заштиту природе, шпанске плаже добиле су 621 плаву заставицу, а Грчке 581, преноси грчки лист „Катимерини“.

Највећи број грчких плажа обиљежених плавом заставицом – сертификатом квалитета, налази се на острву Родос (55), за којим следе Неа Пропонтида на Халкидикију (19) и Ситонија и Херсонисос на истом полуострву, са по 18 плавих заставица.

После Родоса, грчка острва с најквалитетнијим плажама су Хиос (15), Кефалонија (13) и Кос (12). Највише плажа с плавом заставицом у Шпанији налази се у Валенсији, као и прошле године, а Андалузија је забележила највећи пораст у квалитету плажа.

Плаве заставице додељује Фондација за едукацију из области животне средине (Фоундатион фор Енвиронментал Едуцатион – ФЕЕ), непрофитна и невладина организација коју чини 65 организација у 60 земаља чланица. Да би плажа била обиљежена плавом заставицом, мора да испуни неколико критеријума у области заштите животне средине, пре свих квалитет и безбједност воде и обале.