Доприносе у Српској треба замрзнути на свако повећање мјесечних зарада, па и на раст најниже плате на 650 марака, јер је та изненадна одлука Владе РС гурнула у проблеме велики број привредника који ће због тога имати додатне трошкове који нису укалкулисани у уговорима са партнерима.

Повећање најниже плате у Српској са 590 на 650 марака изазвало је огорчење великог броја привредника. Поједини наводе да, када је већ Влада без икаквих консултација са њима донијела одлуку о повећању  минималца за 60 марака, сада треба да одговорност преузме на себе, па замрзне доприносе на тај износ.

– Нека на тај износ замрзну доприносе, нека нам помогну. Ми више немамо куда. Поједини ће морати ставити кључ у браву јер ово не могу поднијети. Бахаћења нам је доста, па и њихових одлука да преливају све на терет послодавца, а ништа нас не питају – поручили су поједини послодавци.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче да привреда вапи за новим мјерама подршке како би направили значајнији простор за повећање плата.

– Добро би дошло да доприноси буду замрзнути и на актуелно повећање минималца од 60 марака. Тај раст најниже плате дошао је изненада. И то у средини године без икакве најаве и договора када трају уговори који су потписани крајем прошле за ову годину. У тим уговорима укалкулисана су сва оптерећења. То сада ствара проблем јер додатно повећање плата није предвиђено – навео је Благојевић.

Нагласио је да свако додатно повећање плата не би требало да буде оптерећено доприносима јер привредници грцају у проблемима.

– Упитна је ликвидност. Замрзавањем доприноса био би створен простор који би ишао у корист радника. Та мјера довела би до додатног раста плата. Ми смо и раније указивали да су привредници дали свој максимум по питању повећања плата. Да би створили простор за значајније повећање потребне су мјере, од растерећења привреде до неких других корака – подвукао је Благојевић и подсјетио је да свако повећање плата подразумијева додатни трошак послодавца по основу пореза и доприноса.

Из Уније удружења послодаваца РС у којој су огорчени повећањем најниже плате у Српској, која је донесена без икаквих анализа, подсјећају да је то учињено мимо правило о повећању минималца.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је да пословна заједница заступа став да се замрзну доприноси на сваки раст плата од 1. јуна ове године до половине 2024. године.

– Циљ је да свако повећање плате иде ка раднику, а не на доприносе и порезе. Тако на примјер ако сутра послодавац дође и каже раднику да ће му дићи 100 марака плату, од тог износа 40 КМ одлази на порезе и доприносе, а раднику 60. Наша порука Влади је да замрзне доприносе и да тих свих 100 марака иде раднику – објаснио је Аћић.

Из Министарства финансија РС навели су да Влада Српске још није разматрала замрзавање доприноса на повећање најниже плате у Српској, као и све друге плате.

Додикова порука

Српски члан Предсједништва РС Милорад Додик поручио је за викенд послодавцима да повећају дупло плате, а да ће се он побринути да не платите доприносе. Послодавци у Српској поздравили су ту најаву Додика, али се из Владе још нико није огласио да ли ће и када та одлука можда бити донесена.