У Старом Броду код Вишеграда обиљежена је осамдесета годишњица злочина над више од 6.000 срба Сарајевско-романијске регије, које су убиле усташе Јуре Францетића, а страдали Срби били су са подручја Сокоца, Сарајева, Олова, Кладња, Рогатице, Горажда, Хан Пијеска и Вишеграда. Убијеним цивилима служен је парастос на мјесту страдања у Старом Броду, положени су вијенци на споменик и бијеле руже у ријеку Дрину.

Обиљежавању су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик српског члана предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Ненад Нешић, посланици у Народној скупштини РС Перо Петровић, Александар Главаш и Љубиша Крунић и начелници општина Соколац Милован Бјелица, Вишеград Младен Ђуревић, Рогатица Милорад Јагодић, Ново Горажде Мила Петковић, Рудо Драгољуб Богдановић, Хан Пијесак Слободан Ђурић, као и замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић.

У ријеку Дрину цвијеће су спустиле и делегације Трећег пјешадисјког /Република Српска/ пука, Удружење „Карађорђе“ из Херцег Новог и представници невладиних организација и удружења проистеклих из одбранбено-отаџбинског рата.

У спомен-музеју који је освећен у мају 2019.године, на зидовима је исписано преко 6.000 страдалника, а уз музеј се налази 27 скулптура са 39 ликова који симболизују српске мајке са дјецом у наручју које улазе у набујалу Дрину. Најмасовније убијање извршено је 22.марта 1942.године.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да Влада РС обиљежава 32 догађаја од значаја за Републику Српску и поручио да српски народ не смије заборавити страдања да се приче требају преносити младим генерацијама.

  • Настојали су да Србе масовно побију и протјерају са ових простора и управо овдје у Старом Броду извршен је највећи масакр над 6.000 српске дјеце, жена и стараца који нису могли прећи ријеку Дрину. Злочин су починили хрвати у регуларним јединицама НДХ и муслимани који су били у њиховим и другима јединицама и ханџар дивизијама, рекао је Милуновић.

Бошко Томић изасланик српског члана предсједништва БиХ, на скупу је нагласио да 80 година није било довољно да се сакрије злочин над српским народом на овим просторима.

  • Срби су народ који ће опстати, али само ако будемо јединствени. То је показао и последњи рат када нисмо били подијељени и успјели смо да спасимо Републику Српску, нагласио је Томић.

Очевидац великог страдња Срба у Старом Броду Милорад Ћебић, новинарима је испричао како је успио прећи са друге стране Дрине и да је гледао како су се дјевојке држале за руке и скакале у набујалу воду како би побјегле од „руке“ зликоваца.

  • „ А Дрина из брда у брдо“. То је прољеће било, велики сњегови, велика вода и нико није могао да преплива. Кад су усташе стигле, није се имало куд. Тај је народ морао или њима под нож, или у Дрину. Ја сам имао 13 година, све сам гледао“, присјетио се Ћебић.

Обиљежавање је организовао Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова.

 Ове године у Вишеграду одржана је и свечана академија у знак сјећања на невино пострадале жртве, у поводу 80 година од усташког злочина у Старом броду. Наредне године, у последњој седмици мјесеца маја, Соколац ће бити домаћин одржавања ове академије.

  • Ми ћемо идуће године бити домаћини, односно организатори једне величанствене академије посвећене страдању нашег народа на простору Источног дијела РС, посебно кад је у питању општина Соколац, јер је управо најстрадалнија наша општина са највише страдалих у овом злочину, па и породица са највише настрадалих чланова је са подручја Сокоца, гдје је у породици Поповић из мјесне заједнице Ћаварине настрадало 37 чланова. Наставићемо да његујемо ову традицију да се сваке године виђамо на овом мјесту и у што већем броју, нагласио је начелник Бјелица.

Потојереј-ставрофор Драган Вукотић у обраћању присутнима појаснио је да су у информациони систем пописана прикупљена имена страдалих, међу којима и 126 беба до годину дана, 408 дјеце од двије до пет година, те 941 дијете од пет до четрнаест година, и додао:

  • Обиљежавање ове годишњице је од изузетне важности, да се сјећамо наших предака који су страдали и управо кроз овакве академије, текстове и пјесме оживимо сјећање на њих. Идеја је да све општине страдалих буду домаћини академије, која ће се одржавати уочи дана када се обиљежава дан страдања у Старом Броду, а то је последње суботе мјесеца маја сваке године, рекао је Вукотић.

У мају 2023. године, Соколац ће бити домаћин свечане академије посвећене сјећању на невино пострадале у Старом Броду код Вишеграда.