Швеђанин Рубен Остлунд ушао је у привилеговани круг двоструких освајача „Златне палме“ на Канском филмском фестивалу.

Остлунд је филмом „Троугао туге“ поново освојио, уз „Оскар“, најцјењенију филмску награду. До сада су, уз Остлунда, два пута „Златну палму“ освојили само Алф Сјеберг, Френсис Форд Копола, Шохеј Имамура, Емир Кустурица, Бил Аугуст, Михаел Ханеке, те браћа Лук и Жан-Пол Дарден. Кустурица је, уз двије „Златне палме“, добитник и цијењене награде за режију на истом фестивалу.

Само једна жена у улози режисера освојила је „Златну палму“ до сада – то је Џејн Кемпион за филм „Пиано“. Почетак Канског фестивала веже се за тридесете године прошлог вијека, када се јавио велики ривализам Француза према Филмском фестивалу у Венецији, јер се сматрало да су фаворизоване земље Њемачка и Италија, као и да само њихови представници освајају награде.

Године 1938. Жан Зеј, министар просвјете и ликовних умјетности, покренуо је иницијативу за оснивање манифестације у Француској као конкуренције Фестивалу у Венецији.

Првих пар година Кански фестивал је одржаван у септембру, због ривализма према Фестивалу у Венецији, који се такође одржава у то вријеме, да би од 1952. године почео да се одржава у мају, што је традиција и до данас.