Падавине у протеклих седам дана биле су мале и углавном локални пљускови, па је површински слој земљишта исушен, а сви прољећни усјеви у ово вријеме имају појачане потребе за водом, јер су у фазама интензивног вегетативног пораста, као и озима жита која класају и наливају плод, наведено је у агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Топлотни услови омогућавали с7у интензиван пораст свих пољопривредних усјева, као и зрење пристиглог поврћа и раног воћа.

Агрометеоролози су указали и да топло и сунчано вријеме повољно утиче на активност инсеката као што су полагање и пиљење ларви бресквиног смотавца, полијегање јаја јабукиног смотавца, јајна легла кромпирове златице, пепељасти грожђани мољац, репина пипа и друге штеточине.

„У погледу биљних болести, на виновој лози примијећени су симптоми црне пјегавости, код јабуке је присутан инфективни материјал који може створити повољне услове за остварење инфекције проузроковачем чађаве пјегавости листа и краставости плодова. Код озиме пшенице, која је у фази цвјетања, уз присуство падавина и високу влажност, постоји ризик од инфекције класа гљивом проузроковачем фузариозе класа.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, до краја ове седмице биће сунчано и веома топло, а у послијеподневним часовима постојаће услови за локалне пљускове праћене грмљавином.

Минимална температура у нижим предјелима биће од 13 до 17, на југу до 20, у вишим од седам до 13 степени, а максимална од 20 до 33, локално и до 35, у вишим предјелима од 18 до 28 степени Целзијусових.