Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац подржао је активности Народне скупштине Републике Српске и српских представника у заједничким институцијама на придруживању БиХ регионалној иницијативи „Отворени Балкан“.

„Поздрављам јучерашњи закључак Народне скупштине да подржи укључивање БиХ у иницијативу `Отворени Балкан` потврђујући тиме да је Република Српска трајно посвећена очувању мира и стабилности кроз сарадњу на интеграционим иницијативама“, поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прије двије године покренуо питање приступања БиХ овом регионалном пројекту који омогућава бројне бенефите грађанима и привредној заједници кроз јединствено регионално тржиште, слободан приступ тржишту рада, слободан проток људи, капитала, робе и услуга.

„На значај `Отвореног Балкана` указао је и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија који је, уочи дводневног Самита ове регионалне иницијативе у Охриду, позвао Предсједништво БиХ да размотри и подржи приступање БиХ овој иницијативи“, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, јачање сарадње и унапређење економских веза у региону треба да буде приоритет институција на свим нивоима власти у БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

„Свјестан чињенице да `Отворени Балкан` значи вјетар у леђа домаћој привреди, економском развоју, повећању броја инвестиција и радних мјеста, лично сам снажан заговорник прикључивања овој регионалној иницијативи. О њеним предностима у више наврата разговарао сам са званичницима земаља чланица – Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, након чега сам у потпуности увјерен да не постоји ниједан оправдан разлог да останемо `црна рупа` на западном Балкану“, поручио је министар.

Он је истакао да додатни мотив за укључивање БиХ у иницијативу „Отворени Балкан“ представља одлучна опредијељеност пословне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ за регионално повезивање и сарадњу.

Кошарац је нагласио да из контакта са представницима Спољнотрговинске коморе БиХ и привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ произилази јасан став домаћих привредника да противљење позитивним регионалним токовима значи успоравање и директну блокаду развоја привредних потенцијала.

„То је недопустива пракса против које се морамо борити у интересу грађана и пословне заједнице. Због тога ћемо и даље инсистирати на чланству у `Отвореном Балкану` супротстављајући се политикама које, вођене предрасудама и политикантством, држе као таоце домаћи привредни сектор“, закључио је Кошарац.