Досадашње понашање и активности Кристијана Шмита указују на то да ће Запад покушати да даље јача улогу и интервенционизам ОХР-а у БиХ, оцијенио је професор геополитике Срђан Перишић.

  • Да све иде у том правцу показује то што је Шмит за непуних годину дана наметнуо већ пет одлука. Иначе, дјеловање високих представника у претходном периоду, односно од закључивања Дејтонског споразума до данас, увијек је зависило од позиције моћи која је стала иза њих – истакао је Перишић.

Он је указао да је најжешћи интервенционизам Канцеларије високог представника /ОХР/, као и примјена бонских овлаштења, била присутна у јеку униполарног поретка и свјетске хегемоније САД, преноси „Еуроблиц“.

  • У то вријеме су високи представници наметали највише закона и понашали се као управници у БиХ. Врхунац те хегемоније био је за вријеме мандата Педија Ешдауна, кад је наметнуо највише закона и када је највише изворних дејтонских надлежности одузето од Републике Српске рекао је Перишић.

Он је истакао да рат који се у Украјини и преко ње води против Русије представља покушај Запада да се врати на позиције моћи из времена Ешдауна и да обнови хегемонију која је тада постојала.

  • Они сада покушавају да врате ту снагу и преко Кристијана Шмита, који без обзира на то што нема потврђен ни легитимитет ни легалитет у Савјету безбједности УН, покушава да оживи снагу коју је ОХР некад имао у БиХ  рекао је Перишић.

Он сматра да САД више немају толику снагу као што су је имале за вријеме Ешдауновог мандата, те да због тога сада истурају Њемачку да ради њихове послове на Балкану.

Члан Форума за међународне односе Европског покрета у Србији Срећко Ђукић рекао је да је очигледно да Шмит за своје поступке има подршку САД, ЕУ и своје матичне земље Њемачке за много агресивнију политику коју треба да спроводи у БиХ.

  • Плашим се да је ово само почетак и да у будућности можемо очекивати још много наметнутих одлука, па чак и повратак санкционисања пјединих политичара и забрана политичког дјеловања, као што је то био случај за вријеме Педија Ешдауна – рекао је Ђукић.