У Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ због нестабилног времена са повременим падавинама и учесталим одронима неопходна је максимално опрезна вожња, прилагођена стању и условима на путу, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Од данас до краја године на дионици регионалног пута Приједор три-ентитетска граница /Стара Ријека/ биће измијењен режим саобраћаја за вријеме преласка радних машина преко овог правца током експлоатације рудника Љубија.

Измијењен је режим саобраћаја и на дионици магистралног пута Приједор-Козарац, ради искључивања и укључивања механизације на терен која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор, те због радова на регионалним правцима ентитетска граница Ћесим-Придворци и Теслић два-Теслић три ентитетска граница Подјезера.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Руданка-Добој један ради искључивања и укључивања на терен механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута на коридору „Пет це“ од моста Руданка /укључујући мост/ до тунела Путниково брдо два, као и на дијелу правца Челинац-Котор Варош и на регионалном путу Челинац-Укрина.

Измијењен је режим саобраћаја и на магистралном путу Руданка-Добој због радова на споју са прилазним путем према петљи Руданка на ауто-путу, те на дионици регионалних путева Србац-Горња Вијака један-Горња Вијака два-Разбој, и на правцу Разбој-Тедин Хан и Тедин Хан-Теслић.

Режим саобраћаја измијењен је и на регионалчном правцу Језеро-Шипово, те Шипово-ентитетска граница /Ново Село/.

Једном коловозном траком наизмјенично због радова саобраћај се одвија на магистралном путу Бијељина-Шепак, те због активираног клизишта на правцу Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на регионалним путевима Бистрица-Подграб и Укрина-Горња Вијака.

Због деминирања на снази су получасовне обуставе саобраћаја од 8.00 до 16.00 часова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, на локалитету мјеста Полој и Лијешће, од 8.00 до 14.00 часова на правцу Шамац један-Гребнице, на локалитету Гребнице-Тишина, те на регионалном путу Поље-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, град Дервента од 8.00 до 15.00 часова.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика због опасности од појаве клизишта забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретњаке између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Забрана се не односи на возила Рудника и термоелектране Угљевик.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја.

Превоз вангабаритног терета одвијаће се на правцима ентитетска граница Бањ брдо-Бијељина-Рача, ентитетска граница Станић Ријека-гранични прелаз Брод, ентитетска граница Станић Ријека-Дервента-гранични прелаз Брод, те Добој-ауто-пут-Бањалука-Приједор ентитетска граница Копривна.

У ФБиХ на снази је обустава саобраћаја сваки дан, осим недјеље и празника, на дионици Буна-Почитељ, у мјесту Шеваш Њиве, од 9.00 до 12.15 часова, од 13.15 до 15.00 часова и од 17.00 до 19.00 часова, а за то вријем
возила ће се преусмјервати на алтернативне правце.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу Скела, током дана саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, а у ноћним часовима се обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

Актуелни су радови и на правцима Коњиц-Јабланица /тунел Црнаја/, Доњи ВакуФ-Травник /Комар/, Жепче-Зеница /Голубиња/, Рипач-Дубовско и Шамац-Орашје /дионица Гребнице-Базик/.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања, а прелаз Крстац на граници са Црном Гором на правцу Гацко-Никшић отворен је до 30. септембра.