Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву обиљежила је Дан и крсну славу – Свету мученицу Теодосију Тирску, а у оквиру свечаности промовисана су 22 дипломца првог циклуса студија и осам мастера музичке умјетности.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама служена је литургија и обављено ломљење славског колача, након чега је уприличена свечана академија.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да је свечаност поводом обиљежавања 28 година од оснивања ове високошколске установе почела концертима студената Музичке академије и Камерног хора Смјера за црквену музику и појање.

Жужа је напоменула да Музичка академија традиционално додјељује награду „Војин Комадина“ најбољим студентима са просјеком оцјена 10, којих је ове године било шест, што, како је рекла, говори колико су били вриједни и мотивисани, саопштено је из Универзитета.

Повеља Музичке академије уручена је редовном професору магистру Данијели Газдић која је, заједно са студентима, освојила више десетина престижних награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих је више од 20 првих и лауреатских.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је Музичка академија јако важна за Универзитет и даје нову димензију, како Универзитету, тако и Источном Сарајеву и Републици Српској.

„Професори и студенти биљеже изванредне резултате на домаћим и свјетским такмичењима“, напоменуо је Кулић.

Поводом обиљежавања 28 година постојања и рада Музичке академије, у четвртак, 9. јуна, одржан је традиционални Годишњи концерт студената свих смјерова Академије – соло пјевање, клавир, хармоника, виолина, виола, виолончело, гитара, флаута и клавирски практикум.

У оквиру обиљежавања Дана Музичке академије, као и поводом 150 година од освештања Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, у петак, 10. јуна, у тој цркви је уприличен цјеловечерњи концерт Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.