Позоришна представа „Злочин и казна“ према књизи Фјодора Михаиловича Достојевског у режији Даниела Ковачевића и изведби Руског театра из Београда одушевила је синоћ публику у Сокоцу. Ово ванвременско дјело које представља студију гријеха и покајања према ријечима режисера Даниела Ковачевића, бави се анализом савјести у потрази за опростом и покајањем.

  • Представа нам сликовито показује шта значи када човек направи страшан грех, шта његова савест ради, шта је покајање и опрост и да ли постоји лек. То је величанствено дело у којем је Достојевски прe толико година поставио питања од суштинске важности о темама са којима се и данас свакодневно сусрећемо, нарочито у савременом свету када се померају границе злочина. Потичем са ових простора и мислим да је значајније да представу изведемо овде где су људи жељни културних дешавања и позоришта него у великим центрима, рекао је Ковачевић.

 

Главни лик Родиона Романовича Раскољникова савршено је дочарао глумац Никола Штрбац који сматра да је Достојевски у овом дјелу обрадио теме које су актуелне и данас, те да је јако тешко, али уједно и инспиративно играти тако темељног лика.

Представу је организовао Актив младих СНСД-а који је, како је истакао предсједник Општинског одбора СНСД-а Страхиња Башевић, направио корак напријед ка културолошком уздизању младих у нашој локланој заједнци.

  • Овај догађај је проистекао из пријатељства са групом глумаца Руског театра у Београду који су након извођења овог великог дјела у Храму Светог Саве и позориштима у Београду, одлучили да га одиграју и у Сокоцу. Ово је пионирски корак у културолошком уздизању омладине и понуде другачијег правца, културлошког понашања и дјеловања који није виђен од када је наша локална заједница остала без зграде Установе за културу, и надамо се да ћемо наставити сарађивати и у будућности, казао је Башевић.

Роман „Злочин и казна“ према којем је рађена представа издат је 1866. године и сматра се једним од најзначајнијих дјела руске али свјетске књижевности, које је Достојевског сврстало у ред најзначајнијих свјетских писаца.