Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се држава припрема за тешку зиму и обезбеђује све што је потребно, али да се на дневном нивоу јавља по десетак нових проблема и да треба имати у виду да од новембра више нећемо моћи да увозимо руску нафту.

Вучић је рекао да се само данас троши 350 тона мазута само у Обреновцу, јер угаљ и даље није довољно сув и квалитетан, а да ће се на зиму трошити седам пута више него сада.

„Треба да обезбедимо мазут, НИС нема довољно мазута, па увеземо 20.000 тона, па израчунате да вам треба 120.000 тона за целу зиму“, навео је Вучић. К

аже да мазута притом нема нигде и да мора да се увози баржама из Румуније.

„Сви желе да им у стану буде топло да могу да иду у шорцу и мајици. Нико неће да носи џемпер зими и стану, а нико не пита како ћемо да напунимо довољно гаса, како ћемо да обезбедимо 2,7 милиона кубних метара гаса дневно само за гасне електране у Новом Саду, Панчеву и Зрењанину. Затим нама 1. децембра истиче… , значи од 1. новембра ми више немамо право увоза руске нафте, по тренутно важећим санкцијама, а ко зна какве ће санкције до тада да буду уведене“, указао је Вучић.

Шта ако нам се догоди у Рафинерији било какав квар, где ћемо да набавимо делове, напоменуо је Вучић.

„Можемо тренутно да копамо 62.000 тона, а треба нам зими 95.000 до 100.000 тона, копаћемо можда и 75.000 или 80.000 тона, а одакле да увеземо угаљ, како ћемо да га превеземо, ког је квалитета…“, навео је Вучић. Он је додао и да у региону неће бити струје, и да ће је једино сигурно имати Бугарска због нуклеарке.