Од најављеног ограничења цијена хљеба у Српској прошло је мјесец дана, а на том питању до данас ништа није урађено и питање је да ли ће и бити.

Према сазнањима “Гласа Српске” у Влади РС о томе још није било ријечи, а једино што је до сада урађено на том плану је један састанак са пекарима.

То је потврдио и власник Пекарско-сластичарског друштва “Крајина клас”, у чијем саставу послује и пекара “Мања”, Саша Тривић.

  • Мислим да је Влада РС прихватила наше аргументе са тог састанка да за тим ограничењем цијена хљеба нема потребе. Они су се, по свему судећи, опредијелили за помоћ угроженим категоријама по питању подјеле брашна и других намирница. Сматрам да је та прича која се потегла прије мјесец завршена јер реално за њу није ни било потребе – казао је “Гласу Српске” Тривић и додао да је за хљеб од 600 грама тренутно потребно издвојити двије марке.

Нагласио је да је у претходном периоду било благог раста цијене брашна.

  • Сви млинари чекају август и септембар да виде шта ће бити. Предвиђања су да ће доћи до раста цијене пшенице, што ће се прелити на брашно, па онда и на хљеб – подвукао је Тривић.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да врећа брашна у Српској од 25 килограма кошта од 30 до 33 марке.

  • Чекамо сада жетву да видимо шта ће бити. Поједини најављују даљи скок цијена. Пред нама је, видјећемо – казао је Кос и додао да је за тону пшенице из Мађарске потребно издвојити од 380 до 410 евра.

Пекари су, одмах након најаве да би у Српској могла бити ограничена цијена одређене врсте хљеба по узору на Србију, навели да је та идеја осуђена на пропаст и да је немогуће ограничити цијену те основне животне намирнице, јер би онда то исто требало урадити и када је ријеч о брашну и пшеници. Поједини пекари су већ тада навели да ће, ако Влада РС то уради,  промијенити грамажу и назив хљеба, те тиме стати у крај ограничењу цијене.

Да ли је Влада РС у потпуности одустала од те идеје, јуче нисмо успјели сазнати, али је евидентно и да је на неки начин уважен приједлог пекара да умјесто ограничења цијена угроженим грађанима буду дијељени пакети помоћи. Тако је из Владе Српске крајем прошле седмице саопштено да ће сви корисници права на новчану помоћ у области социјалне заштите у РС добити по 25 килограма брашна и два литра уља. Поред тога, за Црвени крст РС је обезбијеђено 500.000 килограма брашна.

Кифле

Влада Србије је донијела уредбу којом је ограничила цијену хљеба на шест мјесеци, уз могућности даљег продужења. Хљеб посавац, од брашна “тип 500”, у Србији неће моћи бити скупљи у малопродаји од 49 динара, односно 80 фенинга до краја године. У појединим маркетима у Српској за једну кифлу купци треба да издвоје толико новца.