Јубиларна десета традиционална гастро – туристичка манифестација „Јагњијада 2022.“ одржана је 19. јуна на Вучијој Луци, у организацији Културно умјетничког друштва „ Црепољско“ Источни Стари Град.

Ове године манифестација је окупила око 10.000 посјетилаца и 124  такмичарске екипе које су дошле из дијаспоре, Србије, Црне Горе, те из свих дијелова Републике Српске.

Oвогодишњу манифестацију отворио је начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић које је поручио да је Вучија Лука мало мјесто али мјесто великог окупљања у овим тешким временима када треба да будемо заједно и превазилазимо све проблеме.

  • Источни Стари Град ове године слави три јубилеја: 30 година од оснивања општине, 20 година од освештања овог светог Храма и традиционална Јагњијада. Када у једном малом мјесту као што је Вучија Лука у руралном дијелу постоји енергија и снага људи да направимо манифестацију на коју може доћи оволики број људи, онда се морамо трудити  и наставићемо да радимо на развијању јаке привреде, туризма и пољопривреде. Ова гастро-туристичка манифестација свједочи да смо успијели уз рад и труд свих нас овдје – рекао је Гашановић.

У oквиру Програма присутне су поздравили потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња КараџићЈовичевић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Босне и  Херцеговине Сташа Кошарац као и градоначелник Града Источно Сарајево Љубиша Ћосић.

  • Наш народ каже да и Бог даје оном ко мисли добро, вјерујем да ови људи овдје на најбољи начин желе да презентују своје квалитете и доказ је десет година успјешног окупљања и што је једна од најзначајнијих манифестација у Граду. По броју посјетилаца из свих дијелова свијета свједочи да је је једна од значајнијих и у Републици Српској. За ову манифестацију се вежу традиција и обичаји нашег народа, Српског као најстаријег на овом подручју али и осталих са којима желимо да у будућности живимо и окупљамо се миру и весељу – поручио је градоначелник Ћосић.

Прво мјесто за најбоље печено јагње отишло је у руке „Корита-Романија-Херцеговина“ који су освојени новац донирали Цркви Светог Пантелејмона, док је друго мјесто припало екипи из Фоче „Печењара Рим“, трећепласирани били су такмичари из „Конобе Кисељак“. Посебна награда уручена је екипи „Горње Биоско“ са најмлађим чланом екипе.

Један од организатора „Јагњијаде 2022“ био је и Драгиша Радоња, који је  истакао да је поносан што је ова манифестација прерасла у један међународни карактер и што су у прилици угостити толики број посјетилаца.

Од бројних екипа које су посјетиле Вучију Луку тог дана, такмичари из Словеније привукли су посебну пажњу.

  • Годинама слушамо од наших пријатеља о чувеној Јагњијади, и имали смо жељу да дођемо и наставићемо да будемо дио такмичарског програма. Данас смо имали прилику да покажемо и један наш специјалитет који ми зовемо печењка – врат у посебном сосу са тајним састојцима – рекао је капитен ове екипе.

Филиповић Бојан из Косовске Митровице је истакао да је браткса љубав и традиција најважнија за цјелокупни српски народ.

Генерални спонзор овогодишњег саборовања на Вучијој Луци била је Општина Источни Стари Град, уз подршку Града Источно Сарајево и Туристичке организације Јахорина Источно Сарајево.