Студент треће године Филозофског факултета одсијек за кинески и енглески језик и књижевност Нина Абазовић из Сокоца освојила је награду за најбољи говор на такмичењу „Кинески мост 2021“ који је средином маја одржан на овом факултету. У оквиру овог такмичења студенти се надмећу у неколико категорија и показују способности кроз говор, таленат, одговарају на питања о кинеској култури и разговарају са жиријем. Абазовићева је објаснила да је овогодишња тема била „Зашто сам уписао кинески језик“.

  • Студенти су имали задатак да на што течнијем кинеском језику објасне своје искуство са кинеским језиком. У свој есеј сам унијела пар комичних детаља, намјерно мијењајући тонове, моја идеја је уродила плодом и то се изузетно допало жирију, који ми је додијелио награду за најбољи говор, казала је Абазовићева.

Она је истакла да катедра за синологију студентима нуди многе могућности, а једна од најбољих је путовање и студирање у Кини.

  • У оквиру стипендије студенти своје школовање настављају на неком од престижних универзитета и имају прилику да се боље упознају са кинеском културом и традицијом. Последњих неколико година путовање није могуће због ситуације са пандемијом, па се моје колеге и ја надамо да ће се ускоро границе отворити и да ћемо имати прилику да у Кини учимо језик те се упознамо са културом ове мистичне земље, рекла је Абазовићева и додала да је кинески један од најперспективнијих језика у свијету, те поручила студентима који имају афинитете према друштвеним наукама да упишу Студијски програм за кинески и енглески језик.

„Кинески мост“ је највеће свјетско такмичење у познавању кинеског језика, културе и традиције, које традиционално организује Катедра за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са Конфучијевим институтом Универзитета у Бањој Луци и Амбасадом НР Кине у БиХ.