Представници „Форум театра“ из Источног Сарајева, соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ и Фудбалског клуба „Соколац“ потписали су уговоре о реализацији пројеката, за шта су средства обезбијеђена у оквиру другог Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану, уз суфинансирање града Источно Сарајево.

Јучерашњим потписивањем уговора озваничен је почетак реализације одобрених пројеката ове три невладине организације са подручја Источног Сарајева, које су испуниле услове јавног позива, расписаног почетком марта.

Пројекат „Изазови за младе“ – сузбијање малољетничке делинквенције, који спроводи „Форум театар“ из Источног Сарајева, фокусиран је на промоцију здравог начина живота и подизање свијести о родној равноправности код дјечака и дјевојчица, објављено је на интерент страници града.

Током реализације пројекта биће одржане едукације о темама које имају велики друштвени значај, у вези са родом, идентитетом и малољетничком делинквенцијом, као стратегија за рјешавање важних животних проблема младих у периоду њиховог преласка у доба ране зрелости.

„Овај пројекат ће развити различите механизме за активирање младих кроз ваннаставне активности и активизам у клубу `Е`, буди друг-ачији`, кроз креативне и едукативне радионице. Пројекат обухвата 160 ученика и ученица узраста од 14 и 15 година из двије основне школе Источног Сарајева, те 10 младих средњошколаца, од 16 до 18 година“, наводе из „Форум театра“.

Пројектом соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ – „Романија више од планине“ предвиђено је уређење једног од најатрактивнијих излетишта видиковца Црвене стијене, и то пјешачких стаза, које ће бити додатно обезбијеђене металном сајлом и оградом, као и постављање клупа за одмор и корпи за отпатке.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић истакла је да ће у реализацију пројекта бити укључен већи број младих, али и грађани свих генерација, који ће, кроз различите едукативно-рекреативне садржаје у природи, добити и простор за стицање бројних вјештина, дружење, разоноду и забаву.

„Желимо да кроз пројекат у сарадњи са планинарским друштвима која дјелују на подручју Источног Сарајева представимо све активности које би позитивно утицале и опредијелиле грађане да бораве у природи и чувају природна богатства која нас окружују, али и да изграде здрав и одговоран однос према природи“, навела је Мијатовићева.

Она је рекла да ће пројектом приоритетно бити обухваћено око 200 планинара са подручја Источног Сарајева који ће присуствовати такмичењу у планинарској оријентацији и планинарском походу.

Координатор пројекта „Афирмација фудбала за дјецу узраста од шест до 15 година“ Зоран Јововић напоменуо је да ће овај пројекат обухватити дјецу са подручја општине Соколац, укључујући и дјецу са потешкоћама у развоју, која желе да се баве фудбалом.

„Циљ пројекта је промоција фудбала као једног од најпопуларнијих спортова међу дјецом тог узраста, али, првенствено, и социјализација дјеце, дружење и забава. Вјерујемо да ће бити много заинтересованих и ово ће бити приступачно и доступно свима“, рекао је Јововић.

Други Регионални програм локалне демократије на западном Балкану финансира ЕУ, а реализује Развојни програм УН.