Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је синоћ на Палама на обиљежавању 30 година Црвеног крста Републике Српске да је дубоко увјерена да без хуманости, солидарности и друштвене емпатије, дугорочно нема ни успјешне нити срећне заједнице.

Цвијановићева је истакла да је данас, можда више него икада, савременом свијету потребна реафирмација ових вриједности.

„Недостатак солидарности, дијалога и разумијевања, између политичких заједница, као и између појединаца, нужно води ка неспоразумима и конфликтима. Утолико је улога Црвеног крста значајнија, јер јача друштвену кохезију и гради мостове између људи“, рекла је Цвијановићева у обраћању на академији Црвеног крста Републике Српске.

Он је изјавила да јој је част и задовољство што је вечерас са представницима Црвеног крста поводом овог великог и значајног јубилеја јер и Црвени крст Српске ове године обиљежава 30 година постојања и успјешног рада баш као и Република Српска и многе њене институције.

„Настао је у веома тешким и сложеним околностима рата, страдања и свих колективних и личних трагедија које један грађански оружани сукоб са собом носи“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су први испити Црвеног крста Републике Српске били уједно и најтежи, те да су положени са највишим оцјенама, захваљујући пожртвованости и хуманости радника и волонтера који су несебично помагали бројним људима којима је помоћ тих година била потребна.

„Заштита људског живота и здравља, пружање свих облика помоћи и ублажавање људских патњи кроз протекле три деценије остале су основне идеје водиље ове организације“, нагласила је предсједник Републике.

Она је навела да су у редовним, као и у свим ванредним околностима које су задесиле Републику Српску, радници и волонтери Црвеног крста били први који су се ставили на располагање нашим грађанима.

„Сада сам овдје да вам се, у име грађана Републике Српске и у своје име, најсрдачније захвалим на томе. Хвала вам што нас својим радом и залагањем пуне три деценије подсјећате на вриједности које су у данашњем свијету, нажалост, гурнуте у други план“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће Црвени крст Републике Српске, у својој хуманој и племенитој мисији, и убудуће, као и до сада, моћи да рачуна на свесрдну подршку институција Републике Српске, баш као што су и грађани Српске увијек могли и могу да рачунају на Црвени крст.

„Честитам вам јубиларних 30 година постојања и рада, са жељом да останете свијетао примјер хуманости на који сви можемо да се ослонимо и угледамо“, изјавила је Цвијановићева.