У Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ саобраћај се успорено одвија само на дионицама гдје се изводе радови, а из Ауто-мото савеза Српске упозоравају возаче на повећан броја бициклиста и мотоциклиста на путевима.

Из Савеза наводе да, будући да се очекује тропска врућина, возачи праве чешће паузе и избјегавају ризична претицања.

Због извођења радова, данас и сутра саобраћај је потпуно обустављен на магистралном путу Приједор-Бањалука, од Туњица до Шарговца, а возила ће бити преусмјеравана на алтернативни путни правац Омарска-Бронзани Мајдан-Бањалука или Приједор-Козарска Дубица-Градишка-Бањалука.

Возила локалног становништва ради прилаза кућама, јавног приградског превоза путника као и возила хитних служби биће преусмјеравана на локални пут Залужани-Куљани-Драгочај.

На дијелу магистралних путева, односно на обилазници око града Бијељина, изводе се радови на санацији коловоза, те се саобраћај одвија успорено, уз краткотрајне прекиде, а возачи треба да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Измијењен је режим саобраћаја и на дионици регионалног пута Приједор три- ентитетска граница /Стара Ријека/ за вријеме преласка радних машина преко овог правца током експлоатације рудника Љубија.

Због извођења радова истражних бушотина на локалитету ХЕ Б-3 и Б-2а, до сутра ће бити измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу МИ-111, дионица Добро Поље-Миљевина.

Ради извођења деминерских радова има повремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Миљевина-Брод на Дрини један, у мјесту Избишно, општина Фоча, мјесто Миљевина, од 7.00 до 17.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања саобраћаја.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Руданка-Добој један ради искључивања и укључивања на терет механизације ангажоване на изградњи ауто-пута на Коридору „Пет це“ од моста Руданка до тунела „Путниково брдо два“ и на дионицама Челинац-Котор Варош и Челинац-Укрина због изградње разводне мреже водовода.

Због извођења деминерских радова и на дионици магистралног пута Брод-Оџак, на локалитету мјеста Полој и Лијешће, у времену од 8.00 до 16.00 часова, долази до обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминирања терена до 1. септембра долазиће до повремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Шамац један-Гребнице, на локалитету Гребнице-Тишина, и то у периоду од 8.00 до 14.00 часова.

Повремене обуставе саобраћаја изводиће се у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања саобраћаја.

Ради извођења деминерских радова, долази до повремених, получасовних обустава саобраћаја на дионици регионалног пута РИ-3104 Поље-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, град Дервента, у времену од 8.00 до 15.00 часова.

Због радова на магистралном путу Бијељина-Шепак, саобраћај се одвија успорено, једном траком наизмјенично, а измијењен је режим вожње и на дионици Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације, која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на правцу ентитетска граница Ћесим-Придворци, те на регионалном путу Теслић два-Теслић три ентитетска граница /Подјезера/.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Руданка-Добој један ради искључивања и укључивања на терет механизације ангажоване на изградњи ауто-пута на Коридору „Пет це“ од моста Руданка до тунела „Путниково брдо два“ и на дионицама Челинац-Котор Варош и Челинац-Укрина због изградње разводне мреже водовода.

Због активираног клизишта, саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи /на самој линији разграничења/ одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Продужени су радови на дионицама регионалних путева Србац-Горња Вијака један-Горња Вијака два-Разбој, Разбој-Тедин Хан и Тедин Хан-Теслић због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја, као и на регионалној дионици Шипово-ентитетска граница /Ново Село/ због рехабилитације пута, те на правцу Језеро-Шипово.

На регионалном путу Бистрица-Подграб, због активираног клизишта, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком. Напомињемо да су у току радови на санацији овог клизишта.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака.

Превоз вангабаритног терета одвијаће се на правцима гранични прелаз Рача-Шамац-Каруше, Станић Ријека-гранични прелаз Брод, Добој-ауто-пут-Бањалука-Приједор-ентитетска граница Копривна, ентитетска граница Станић Ријека-ентитетска граница Каруше, ентитетска граница Бањ брдо-Бијељина-гранични прелаз Рача и ентитетска граница Станић Ријека-Дервента-гранични прелаз Брод.

У Федерацији БиХ у току су радови на ауто-путу А-1 у зони петље Сарајево сјевер, као и на вијадукту Клопче на дионици Зеница сјевер-Зеница југ, гдје је возна трака затворена за саобраћај.

Получасовне обуставе саобраћаја због деминирања терена су на магистралном путу Церик-Лончар /на дионици Церик-пијаца „Аризона“/ радним данима од 8.30 до 16.00 часова, а алтернативни правац је Церик-Брчко-Орашје.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу „Скела“ током дана саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, а у ноћним часовима се обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

Спорије, због радова, саобраћа се и на путним правцима Цазин-Велика Кладуша, Доњи Вакуф-Травник /Комар/, Жепче-Зеница /Голубиња/, Рипач-Дубовско и Шамац-Орашје /дионица Гребнице-Базик/.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.