Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позвало је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на тај начин помогну да се спријечи настанак евентуалне материјалне штете.

Из МУП-а наглашавају да је бесплатна телефонска линија 122 на располагању грађанима 24 часа дневно уколико примјете сумњива понашања непознатих лица у својој згради или комшилуку, на паркингу или непосредном окружењу.

„Грађанима савјетујемо да закључавају улазна врата, чак и уколико бораве у стану или кући, а посебно уколико излазе без обзира на који временски период“, саопштено је из МУП-а.

Из МУП-а поручују да грађани увијек треба да закључавају улазна врата и да затворе све прозоре или балконска врата, те да, уколико су у могућности, осим главне браве на улазним вратима, уграде и додатну, те поставе аларме, расвјету на објекату са сензорима покрета и видео-надзор.

„Не остављајте кључ од улазних врата испод отирача, у папучама, саксијама за цвијеће и слично, јер то су уобичајена мјеста, која самим тим ни криминалцима нису скривена. Пожељно је и да се новац, златни накит и други вриједнији предмети из куће, за вријеме дужег одуства, дају на чување лицу од повјерења или у трезор банке“, истакли су из МУП-а.

Како се наводи, потребно је да дом одаје утисак да није празан када су станари одсутни, да га неко редовно обилази, диже ролетне, пали свјетла, отвара прозоре, гаражу и слично.

„Све покретности је потребно ставити под кључ, бицикла ставити у оставе, гараже, стан или кућу, склонити с погледа алатке, косилице и све предмете од веће вриједности који иначе буду око куће. Замолите комшије да, ако чују буку у вашем стану за вријеме вашег одсуства, одмах позову полицију на 122“, навели су из МУП-а.

Један од савјета грађанима је и да не објављују на друштвеним мрежама одлазак на путовања, нити сличне информације и фотографије које потврђују да су они и њихова породица одсутни ван мјеста пребивалишта, односно на годишњем одмору.

„Љетни мјесеци су период кад је појачан ризик од извршења кривичних дјела криминогених лица, те из тог разлога превентивне мјере самозаштите умањују ризик од угожавања имовине грађана“, нагласили су из МУП-а.

У саопштењу се истиче да то министарство спроводи планиране превентине мјере на спречавању вршења имовинских кривичних дјела, али су и превентивне мјере заштите веома значајне.