Најновија велика студија о дејству алкохола на људско тијело показује да се младе генерације суочавају са већим здравственим ризицима приликом конзумирања алкохолних пића него старији људи, за које умјерено конзумирање може чак бити и корисно, пренио је Гардијан.

Студија коју финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс сугерише да је нужно, на глобалном нивоу, издати препоруке за конзумацију алкохола које би требало да буду засноване на старости корисника.

Предлажу се најстроже смјернице за мушкарце од 15 до 39 година, који су у највећем ризику од штетности конзумације алкохола.

Са друге стране, она показује и корист приликом умјереног коришћења алкохолних пића, између једног и два дневно, у старијим годинама, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести, можданог удара и дијабетеса.

Истраживање спроведено у 200 земаља, показало је да је 1,32 милијарде људи конзумирало алкохол у количинама које се категоришу као апсолутно штетне за организам.

Алкохол су највише користили млади мушкарци старости 15-39 година, што је узроковало чак 60 одшто несрећних случајева, укључујући несреће са моторним возилима, самоубиства и убиства.

Са друге стране, конзумирање алкохола не доноси никакве здравствене користи за ову старосну групу, а представља многе здравствене ризике.

Аутор студије др Емануел Гакид са Универзитета у Вашингтону навео је да је препорука младима да не пију, јер не постоји ниједна корист алкохола у њиховим годинама, док се с друге стране старијима препоручује умјерено конзумирање.

„Иако можда није реално мислити да ће се млади уздржавати од конзумирања алкохола, сматрамо да је важно представити најновије доказе како би сви били информасани приликом доношења одлука о свом здрављу“, рекао је др Гакид.

Као испитаници у овој студији третирани су мушкарци и жене старости између 15 и 95 година, у периоду од 30 година, од 1990. до 2020. године.