У посљедње три недјеље биљежи се постепен пораст броја новозаражених лица вирусом корона на подручју општине Соколац, подаци су Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

Тренутно је евидентирано петнаест пацијената који су се пријавили у соколачки дом здравља, а код којих је потврђено присуство вируса САРС-CoV-2.

Директор ове установе педијатар др Адријана Станар, истакла је да су у питању лица свих животних доби код којих клиничка слика није забрињавајућа и сви пацијенти се налазе на лијечењу у соколачкој Ковид амбуланти.

  • Испољена је стандардна респираторна симптоматологија, међутим, јављају се пацијенти који су позитивни на вирус корона, али имају симптоме као да је ријеч о ентеровиралној инфекцији. Осим температуре, грлобоље, главобоље, малаксалости, сувог и надражајног кашља, код пацијената се јавља повраћање и дијареја – нагласила је др Станар.

Она је додала да је послије двије године можда и сувишно говорити о мјерама превенције, али је позвала становништво општине Соколац да се придржава свих до сада познатих епидемиолошких мјера, као што је респираторна хигијена и редовно прање руку.

  • Замолила бих пацијенте, првенствено оне који већ знају да имају потврђен ковид, као и фебрилне пацијенте са испољеном респираторном симптоматологијом, да се јаве својим породичним љекарима путем телефона, или послије 14.00 часова у службу Хитне медицинске помоћи. На тај начин ће се спријечити сусретање пацијената који долазе из неких других разлога са оним који су позитивни на вирус корона – навела је она.

Докторица Станар подсјетила је да се у Дому здравља спроводи вакцинација, те да се у зависности од интересовања пацијената, оне поручују. Доступне су вакцине Синофарм, Фајзер и Модерна.

  • Уколико је неко заинтересован за било коју од ове три понуђене вакцине, може да се јави сваким радним даном код свог породичног љекара како би се испланирала вакцинација, јер се једном недјељно требују вакцине. Мислим да је битно примити трећу дозу вакцине, јер долази јесен а са њом и нови талас пандемије. Такође, пацијенти који нису примили прву или другу дозу, могу да се пријаве – истакла је др Станар.

Према њеним ријечима, неизвјесно је како ће се одвијати епидемиолошка ситуација у наредном периоду, јер ће доћи до пада температуре и повећања влажности ваздуха, што погодује ширењу вируса.