На 11. редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево која је јуче одржана, усвојен је Нацрт ребаланса буџета за ову годину који износи 15.035.165 КМ, што представља повећање од 19,03 одсто у односу на првобитни план.

Саставни дио Нацрта ребаланса буџета за 2022. годину су и неутрошена намјенска средства од 611.357 КМ. У односу на планирани буџет за ову годину, ова средства су повећана за 21.357 КМ. Ријеч је о неутрошеним намјенским средствима из кредитног задужења из 2020. године.

На дневном реду се нашла и информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву за 2021/2022. годину, о стању у установама студентског стандарда на подручју града Источно Сарајево, као и информација о прикупљеној комуналној такси и накнади за кориштење комуналних добара и њиховој расподјели општинама града Источно Сарајево за 2021, те информација о смјештају у становима у власништву града.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су одборници опозиције имали примједбе на овај нацрт, те да је договорено да буде одржан заједнички састанак свих шефова клубова партија прије коначног приједлога, како би се дошло до буџета који ће одговарати свима, јер позиција и опозиција представљају грађане који вјерују политичким партијама.

  • За мене као градоначелника је опрезан изазов једногласна подршка ребаланса буџета, овај износ је максималан, али смо добили и сагласност Министарства финасија Републике Српске, уз одређене корекције, тако да морам захвалити Влади Републике Српске што је помогла граду са 1,5 милион КМ, како би се санирали губици усљед прикупљања комуналних такси – рекао је Ћосић, те додао да ће се од идуће године окренути другачијем моделу, који подразумјева прикупљање једне врсте накнаде од привредних субјеката који послују на подручју Града.

Ћосић је истакао да је заједничко мишљење свих одборника Универзитет у Источном Сарајеву као најзначајнија карика и сегмент функционисања Града, те да градске и општинске власти чине све да се стање факултета унаприједи.

  • Ове године Универзитет слави 30 година и имамо све оно што је изграђено, када је у питању инфраструктура на Универзитету, као доказ да он опстаје и опстаће. Данас смо указали и на проблеме од којих је назначајни смањење броја студената без обзира на акције и активности које спроводимо. Тако да морамо сви заједно у наредном периоду, приликом планирања буџета Владе Српске за наредну годину, тражити да буџетске позиције универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву буду једнаке, барем у једнаком износу, ако не може бити у већем износу за Универзитет у Источном Сарајеву – појаснио је Ћосић и истакао да ће Град урадити једну детаљну анализу са Универизетеном и показати да можемо бити једнаки. Те покушати указати на значај државних факултета у односу на приватне.

На скупштини како је рекао предсјеник Бранко Короман разматран је извјештај о стању организованости цивилне заштите на подручју града, те да је закључено да би у наредном периоду требало да буду обезбијеђена средстава, како би се цивилна заштита опремила боље и била способна да одговори на неку елементарну непогоду.

Одговарајући опозицији на запошљавање у градској управи, Короман је рекао да се то вршило тамо гдје је то предвиђено систематизацијом и на оним мјестима гдје су запослени отишли у пензију, те додао да су запослени приправници, али и стручњаци, за израду елабората за заштиту Требевића.

Одборник СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Предраг Шаровић рекао је да је ова странка подржала нацрт буџета, с тим да ће у наредном периоду припремити одређене амандмане.

На 11. редовној сједници одборници су донијели одлуку којом се повеље, највеће признање града Источно Сарајаво, додјељују постхумно – Жељку Марковићу, бившем наченику тадашњег Центра јавне безбједности Српског Сарајева и Винку Радовановићу, бившем градоначелнику Источног Сарајева.