Празничном литургијом коју је поводом крсне славе и Дана општине Соколац и крсне славе Цркве Светог пророка Илије служио његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење више свештеника епархије Митрополије дабробосанске, почеле су централне свечаности обиљежавања Илиндана. Митрополит Хризостом је у својој бесједи казао да се српски народ увијек трудио да наликује пророку Илији и настојао да буде постојан и чврст у вјери.

  • Чак и када је страдао, доживљавао прогонства и муке, српски народ је остао на крсту, разапет и непоколебљив, као пророк Илија. Ништа га није могло поколебати и одвојити од Бога. Сигурно је да смо и ми, као и јеврејски народ лутали, и још лутамо, али нас Господ опомиње и уз Светог Илију нам каже да сва друга опредјељења воде у пропаст. Зато треба да се сјећамо Светог Илије и да се на њега угледамо, по благодети Божијој да живимо колико можемо као он, ревносни, чврсти, постојани и непоколебљиви у својој вјери и опредјељењу да је све овоземаљско краткотрајно а да ће небеско бити довијека, рекао је митрополит Хризостом, истакавши да овог светитеља славе и други народи и религије.

Након ломљења сласких колача, славске свечаности су настављене у Парохијском дому Романијске Лазарице гдје се присутнима обратио начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је говорио о ономе што је обиљежило привредни и друштвени живот општине између двије крсне славе.

  • Иако су многи сумњали, у много тога је урађено на подручју наше општине. У току протекле године завршили смо два стамбена објекта са 64 стамбене јединице, асфалтирани су прилази у свим новим насељима, на подручју цијеле општине проведена је оптика. У току је реализација пројекта свеобухватног водоснабдијевања и рјешавање отпадних вода на подручју наше општине, започели смо реализацију пројекта „Соколов град“ за који смо припремили документацију и студију изводљивости. У току је израда студије изводљивости за соларну електрану за коју су интересовање показали инвеститори из Њемачке и Србије, а у плану нам је успостављање пословне зоне и изградња двије стамбене зграде по пројекту ЦЕБ3, рекао је Бјелица.

Највише признање – Повеља општине Соколац синоћ је уручена министру финансија Републике Српске Зори Видовић, док су на данашњој славској свечаности додијељена остала признања.

Златна плакета уручена је Брану Ђурђићу, власнику фирме „Сервис Ђурђић“ која послује на територији источног дјела БиХ и нуди услуге сервиса и продаје бијеле технике. Исто признање уручено је и доктору Милораду Шупићу, специјалисти опште хирургије и начелнику Одјељења хируршких дисциплина у ЈЗУ Болници „Србија“, Ацу Станишићу, директору ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале, те Славену Јефтићу менаџеру „Саниленда“ д.о.о. на Требевићу, који је дао лични допринос у реализацији изградње ски лифта у Сокоцу. Златна плакета постхумно је додијељена и доктору Сладу Турунташу, који је дао допринос стварању болнице Главног штаба Војске Републике Српске.

Директор „Електродистрибуције“ а.д. Пале Ацо Станишић рекао је да му ово признање много значи, те додао да оно не припада само њему него и матичном предузећу из Требиња, управи „Електродистрибуције“ Пале, а посебно вриједним радницима теренске јединице Соколац и управнику Срђану Кнежевићу, који су дали огроман допринос за реализацију потребних радова.

  • Претходне двије године у обнову нисконапонске мреже и објеката у општини Соколац уложено је преко милион конвертибилних марака. Надамо се да ћемо и у наредном периоду, као и до сада, радити марљиво и одговорно, тако да највећу корист имају становници и крајњи корисници, казао је Станишић.

Сребрну плакету општине Соколац добили су Драго Шкиљевић, власник фирме „ДЕВИС“, Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“, професор историје у Основној школи Соколац, Томислав Тамбурић, који је открио епитаф – натпис на стећку који датира са краја 14. почетка 15. вијека, те Младен Одовић, директор Радне јединице за Поштански саобраћај Соколац.

Златне значке добили су Марија Тошић, најбољи студент Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, Андреа Поповић, ученик генерације Основне школе Соколац, Ђорђе Ковачевић, ученик генерације Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац, Милица Боровчанин, ученица СШЦ „Василије Острошки“ и добитница низа признања за литерарно стваралаштво у земљи и региону, Плесни клуб „Ника“, те запосленик Центра за социјални рад Бране Бартула.

У оквиру славских свечаности данас је потписан и протокол о сарадњи са Матицом Српском, најстаријом институцијом културе Срба. Предсједник Матице Српске др Драган Станић нагласио је да је ова институција формирана да буде саборно мјесто српске културе.

  • Култура нас обједињује и најбоље легитимише пред целим светом. Наша је жеља да Матица буде присутна у свим местима где постоји потреба за српским културним вредностима, пре свега на местима где Срби живе и раде, са идејом да културом обезбедимо свој опстанак, рекао је Станић.

Илинданској свечаности присуствовали су потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, представници града Источно Сарајево, Матице српске из Новог Сада, начелници општина Сарајевско-романијске регије, представници јавних предузећа, установа и организација проистеклих из протеклог рата, академик Ново Пржуљ, декан Шумарског факултета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун и првакиња драме Народног позоришта у Београду Ивана Жигон.