Свечаном церемонијом отварања данас је на соколачкој „Бари“ почео јубиларни 10. Меморијални омладински фудбалски турнир „Срђан Томић и Владица Бабовић“. Турнир ће током четири дана трајања окупити 18 клубова из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије, а у 46 селекција такмичиће се 500 младих фудбалера.

Међу цијењеним званицама присутан је био предсједник Фудбалског савеза подручја Сарајевско – романијског и члан Извршног одбора савеза Босне и Херцеговине Милорад О.Лале.

  • Наш савез је присутан ту већ неколико година и пружа подршку организацији, али наравно да и остали пријатељи турнира заслужују пажњу и похвале. Овај МОФТ је први уврштен у програм меморијалних турнира Фудбалског савеза РС, а првенствено подручног савеза Сарајевско – романијске регије. Радује ме што овај спортско-рекреативни догађај из године у годину све више расте, а то се највише види по доласку озбиљних екипа попут београдског „Партизана“, чије учешће доприноси не само нашој регији већ и читавој Републици Српској – истакао је Лале.

Под слоганом „Они живе“, Меморијални турнир „Срђан Томић и Владица Бабовић“ чува успомену на прерано преминуле играче соколачког „Гласинца“. Срђан Томић (1986-2005) био је најбољи играч у једној од најталентованијих генерација, а на незваничном првенству за млађе селекције у Гетеборгу 2004. са својим тимом освојио је треће мјесто од 168 екипа. Владица Бабовић (1977 – 2017) је из родног Зајечара дошао у Соколац са 22 године. Оставио је снажне спортске и људске трагове у бројним клубовима, а  након краја каријере остао је у „Гласинцу“ да учи малишане. Био је један од покретача идеје о организацији меморијалног турнира у част Срђану Томићу.

Срђанов отац Богдан Томић захвалио је свима који доприносе да не изблиједе сјећања на Срђана и Владицу.

  • Срђан је са шеснаест године играо у Премијер лиги БиХ. Имао је понуде од великих клубова као што су Бајерн, Барселона, Челзи, али није хтио да оде из родног града. Требало је да иде за Стокхолм у октобру 2005. године, али нажалост тог кобног јуна прекинут је његов живот у саобраћјаној несрећи. Сваке године ово нам тешко пада, али утјеха је што се на овакав начин чува успомена на његово име и таленат. Његови другови Огњен Крешталица и голман Владица Бабовић су започели идеју о организацији турнира, али нажалост Владица је прерано преминуо, не слутећи да ће сада и његово име стајати у називу. Често сам у контакту са бројним цијењеним фудбалерима из јаких клубова који су тих година играли против Срђана и који га памте. Драго ми је што сваке године турнир окупи бројне младе наде из разних крајева – рекао је Томић.

МОФТ је за претходних 9 година окупио 81 клуб из читавог региона, одиграно је 1.114 утакмица, а учествовало је близу 6.000 дјеце. Ове године помјерен је термин одржавања, што је како истиче Младен Ћирјанић, један од организатора, утицало на нешто мањи број учесника.

  • Турнир је традиционално одржаван у јуну, али из оправданих разлога тај термин је био заузет. Без обзира на нешто мањи број учесника, успјели смо привући пажњу јаких клубова, тако да по први пут у гостима нам је београдски „Партизан“ са двије селекције. Првог дана на програму су утакмице за селекције 2007. и 2008. годиште, другог дана 2009. и 2010., трећег дана 2012. и недјеља је резервисана за најмлађе селекције односно дјечаке 2014. и 2015. годиште. Надамо се да ће све протећи у спортској и фер атмосфери те да ће нас вријеме послужити – навео је Ћирјанић.

Лука Бјелица из ФК „Соколац“ већ шест година учествује на традиционалном турниру.

  • Драго ми је што сам дио ове спортске приче. Досадашњи учинак нам је био добар, али имали смо и лоших резултата. Овогодишње учешће на турниру утицаће значајно на почетак лиге – казао је млади фудбалер.

Осим „Партизана“, ове године ту су по први пут Школа фудбала „Спарта“ из Сарајева и Фудбалски клуб „Јединство“ Роћевић.

По традицији и ове године, на свечаној церемонији отварања додијељена су признања појединцима у знак захвалности за несебичну подршку и допринос раду  ФК „Гласинац 1936“. Сребрне плакете додијељене су директорици ЈУ Дом здравља „др Љубомир Ћеранић“ др Адријани Станар и командиру Полицијске станице Соколац Радовану Шаренцу. Златна плакета постхумно је додијељена Момчилу Вујичићу, дугогодишњем спортском раднику, члану Скупштине ФК „Гласинац 1936“ и делегату Скупштине подручног савеза Сарајевско – романијске регије. Породицама Томић и Бабовић уручени су овогодишњи сувенири турнира. Такође, пред отварање турнира извршена је додјела пехара кадетској селекцији ФК „Гласинац 1936“ поводом освајања и одбране шампионске титуле у Омладинској квалитетној лиги Фудбалског савеза Републике Српске – група југ.

Поред поменутих, свечаној церемонији присуствовали су: потпредсједник Фудбалског савеза подручја Сарајевско – романијског и члан Скупштине Фудбалског савеза БиХ Драгомир Ђајић, члан Извршног одбора подручног Фудбалског савеза Зоран Пушара, Марко Шука и Драго Топаловић из кабинета начелника општине Соколац, директор СРЦ „Гласинац“ Миленко Ђерић, директорица ЈУ за културу „Перо Косорић“ Душка Лукић и бројни гости.

Покровитељ турнира је општина Соколац, а поред Фудбалског савеза подручја Сарајевско – романијског, подршку у организацији пружили су: Град Источно Сарајево, Сарајевска пивара, Висока школа за услужни бизнис и Омладинска организација „Соколац“.