Русија ће у својим комерцијалним, економским и инвестиционом односима са партнерима све мање користити долар и евро јер су ове валуте постале „отровне“, рекао је данас замјеник руског министра спољних послова Александар Панкин.

  • Усљед све већег геополитичког притиска са Запада једини начин за гаранцију стабилних трговинских, економских и инвестиционих односа између Русије и њених партнера је избјегавање употребе валута које су постале отровне, првенствено долар и евро и прелазак на прихватљиве алтернативе, првенствено националне монете – нагласио је Панкин, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, актуелни глобални финансијски систем чији је творац Вашингтон показао се као „неприкладан за односе у поретку вишеполарног свијета и постао је инструмент за остваривање политичких циљева одређене групе земаља“.

Он је истакао да је очигледно да Запад намјерава да настави да злоупотребљава актуелне услове својим привилегованим положајем, али да охрабрује то што бројне државе сматрају да је потребно „дедоларизовати стране економске активности како би се осигурао њихов суверенитет“.

Панкин је додао да је доказано да је, уколико има политичке воље, то и рјешиво.