Организација општинског удружења СУБНОР данас је полагањем вијенца на Спомен – костурницу у Парку бораца Романије обиљежила 26. август – Дан првог ослобођења Сокоца у Другом свјетском рату.

Прошла је осамдесет и једна година, а овај дан је био прилика да се помену погинули борци и прва битка на Романији која је претходила ослобођењу Сокоца одиграна 19. августа.

Предсједник СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић подсјетио је да је већ 18. августа 1941. године број бораца Романијског батаљона порастао на 250 и сутрадан на Преображење вођена је борба са Нијемцима на Црвеним стијенама.

  • То су биле припреме за ослобођење Сокоца које се десило 26. августа. Нажалост, тада гину први борци, на Црвеним стијенама четири, а приликом ослобођења Сокоца три борца. Морамо се увијек сјетити њихових имена: Марко Шкиљевић, Млађен Миловић и Миладин Вуковић, док су на Црвеним стијенама погинули: Пејо Беатовић, Грујо Караџић, Раде Цицмил и Саво Вуковић – навео је Јанковић.

Према његовим ријечима, десила су се три ослобођења Сокоца: 26. августа 1941., 01. новембра 1943. и незванично 31. марта 1945. у завршним операцијама.

  • Значај одбране Сокоца огледа се у томе што су створени сви облици народне власти, од народноослободилачких одбора, Командног мјеста, Војне партизанске болнице, Војног суда и створена је једна огромна слободна територија. То је представљало наставак од Бирча, преко Романије, па све до Дрине и то је једна од највећих слободних територија у поробљеној Европи која је трајала у тим ратним условима прилично дуго, све до почетка друге непријатељске офанзиве, 15. јануара 1942. године – додао је Јанковић.

Он је закључио да је обавеза СУБНОР-а, као борачке организације да поштује овај датум, његује традицију и чува тековину револуције и легендарне Романије.

На Спомен – костурници у Парку бораца Романије исписана су имена преко 900 бораца, од чега је 416 њих са подручја општине Соколац, а 560 из других крајева.